Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Zagrebu se održava konferencija o financiranju i poticanju poduzetnika u RH

Mali i srednji poduzetnici - kako preživjeti?

trnokop tanta
Pixsell
01.12.2009.
u 11:41

Paralelno s preživljavanjem, vodite računa da već sada treba zauzeti i strategiju za budućnost - poručila je potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta.

Paralelno s preživljavanjem, vodite računa da već sada treba zauzeti i strategiju za budućnost - poručila je Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK, malim i srednjim poduzetnicima na jutrošnjem otvaranju konferencije "Financiranje i poticanje malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj".

Ističući kako su nelikvidnost i izvori financiranja najveći problemi s kojima se, kao posljedicom globalne krize u svijetu te problema koje Hrvatska nosi iz prošlosti, susreću mali i srednji poduzetnici, Tanta ih je pozvala da se informiraju i iskoriste sve moguće potpore i financijska sredstva koje im se pružaju domaće institucije i fondovi EU. Bilo je, kazala je, primjedbi i na plaćanje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori, no treba znati, naglasila je, da Komora za gospodarstvenike radi besplatno.

- Iskoristite te mogućnosti. Svi od vas imaju svoje brendove, udružite ih i postanite konkurentni - poručila je.

Kolika je pak snaga malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj, najbolje govori činjenica da mali i srednji čine čak 99,5 posto registriranih poslovnih subjekata u Hrvatskoj i zapošljavaju 66 posto ukupno zaposlenih.

Jadranka Mršić Hebrang, rukovoditeljica Direkcije malog i srednjeg poduzetništva Hrvatske banke za obnovu i razvoj, kazala je kako HBOR nudi čak 28 programa kreditiranja različitim ciljnim skupinama, ovisno o namjeni i područjima ulaganja. U 2009. godini HBOR je odobrio više od 4,8 milijardi kuna kredita, od čega se 75 posto kreditnih aktivnosti odnosi na izvozne aktivnosti, a 13 posto na male i srednje poduzetnike. Ipak, u otežanim uvjetima pribavljanja financijskih sredstava u ovoj je godini zabilježen pad kreditnih aktivnosti od 7,8 posto u odnosu na lanjsku godinu, istaknula je. Kroz program kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva poduzetnici putem poslovnih banaka ili izravnim kreditiranjem HBOR-a mogu dobiti najviše 8 milijuna kuna, a nude im se i programi kreditiranja za poboljšanje likvidnosti, projekata kandidata za IPARD, kreditiranje trajnih obrtnih sredstava za osnaženje poslovanja te kreditiranje poduzetnika početnika. Posredno preko jamstava HAMAG-a, preko banaka, u posljednjih je pak nekoliko godina ostvareno više od 2 milijarde investicija, rečeno je jutros. 

U organizaciji Enterprise Europe Network Hrvatske gospodarske komore (HGK), u popodnevnim satima malim i srednjim poduzetnicima u zagrebačkom hotelu Westin  predstavljene su i mogućnosti financiranja u okviru fondova EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije