Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poštuju dogovor

Libija favorizira prijatelje, naftu prvo ponudila Britancima

Nafta
AFP/Reuters
15.11.2011.
u 13:07

U Libiji se dnevno proizvede 600.000 barela nafte, do kraja godine ta brojka trebala bi doseći 800.000 barela, a do kraja iduće godine 1,6 milijuna barela dnevno

Libija je počela samu sebe reklamirati britanskim investitorima kao sljedeći Dubai, a vlada je obznanila da će nagraditi svoje "prijatelje" kada počne prodavati unosne naftne ugovore.

Predstavnici Nacionalnog prijelaznog vijeća pozvali su šefove City Oil Inc., javlja Guardian, na sastanak u Londonu kako bi se dogovorili o "ogromnim mogućnostima" koje Libija nudi.

Naftne kompanije budno su pazile na libijske rezerve koje su prije svrgavanja Moamera Gadafija sačinjavale 95 posto izvoza.

Nuri Berruien, šef libijske libijske nacionalne naftne kompanije, naglasio je da će se prilikom dodjeljivanja novih ugovora za svojih 46 milijardi barela neiskorištenih naftnih rezervi, inače najvećih u Africi i osmih u svijetu, "favorizirati prijatelji". Ipak, dodao je da se novi ugovori neće sklapati prije izbora nove vlade.

Tranzicijska vlada obećala je da će postojeći ugovori s naftnim kompanijama, među kojima su BP, Shell, Eni i Total, biti ispoštovani, a jedina prepreka poštivanju ugovora bit će eventualni dokazi o korupciji prilikom sklapanja ugovora sa svrgnutom vladom.

Berruien je kazao da se u Libiji dnevno proizvede 600.000 barela nafte, a do kraja godine ta brojka bi trebala doseći 800.000 barela. Do kraja iduće godine, uvjeren je,   doseći će prijeratne brojke i proizvoditi 1,6 milijuna barela dnevno.

Predstavnici međunarodnih naftnih kompanija tvrde da je najbolji način iskorištavanja libijskog crnog zlata partnerstvo s lokalnim kompanijama, a prema zakonu strane tvrtke mogu posjedovati do 65 posto dionica u zajedničkim pothvatima.

Komentara 39

Avatar tkozna
tkozna
13:31 15.11.2011.

Zašto mi prvo na pamet pada da je GB imala razloga da započne rat u Libiji???????? I onda sve to uz pomoć sredstava informiranja svede na BORBU za demokraciju. Ipak je riječ o dEMONKRACIJI.

OB
-obrisani-
13:33 15.11.2011.

Energija je cisti novac!!! Za svijetsku energiju i profit bore se mnoge zemlje, posebno zemlje EU u kojima je velika potrosnja energije. Evo nasoj domovini primjera da ulaganje u energiju je naj isplaljiviji posao koji kada ga ponudis trzistu kaoo proizvod nema konkurenciju.!!

IR
irani
23:53 15.11.2011.

15.11.2011. u 23:17h redikulozni je napisao/la: ===================== Fenomenalno! Do sada daleko najblesaviji spamer na forumu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije