Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ELEKTROBRODOVI

Krkom će ploviti dva električna katamarana vrijedna 5,8 mil. kuna

Oba elektrobroda na krovnoj konstrukciji imaju solarnu elektranu, koja će im u ljetnim mjesecima osigurati dodatnih deset sati plovidbe, a zajedno mogu prevesti stotinu posjetitelja i četiri člana posade
Foto: NP Krka
1/4
10.03.2020.
u 10:00

NP Krka uz subvencije EU nastoji aktivirati neiskorištene turističke i gospodarske potencijale sjevernog dijela parka

Visovac i Miljevci dva su nova katamarana na električni pogon u Nacionalnom parku Krka koji će prve putnike dočekati već početkom travnja. Katamarani su izgrađeni u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici te vrijedni 5,8 milijuna kuna. Projekt nabave elektrobrodova, koji je jučer predstavljen na Roškom slapu, dio je šireg projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, usmjerenog i na održivi razvoj i očuvanje ekosustava te krške ljepotice koja izvire nedaleko od Knina.

Najnoviji tehnološki standardi

– Brodovi na električni pogon najprihvatljivije su ekološko rješenje, posebice kada su u pitanju zaštićena područja. Sve naše aktivnosti u JU Nacionalni park Krka usmjerene su upravo na implementaciju kvalitetnih rješenja koja dugoročno utječu na očuvanje i zaštitu bioraznolikosti rijeke Krke te nam je drago što smo uspješno realizirali i ovaj vrijedan projekt, s potpisom hrvatskih brodograditelja – kazala je ravnateljica NP Krka Nella Slavica, ističući kako su elektrobrodovi izgrađeni prema najnovijim i najvišim ekološkim i tehnološkim standardima, čime je još jednom potvrđeno višestoljetno umijeće hrvatske brodogradnje.

Ivan Ivić, direktor i vlasnik kraljevičkog brodogradilišta, napominje kako elektrobrodovi Visovac i Miljevci nisu samo prvi takve vrste koji će zaploviti rijekom Krkom i Visovačkim jezerom, već su i prvi katamarani na električni pogon proizvedeni u tom brodogradilištu.

Svaki od brodova dug je 14 metara te ukupnog kapaciteta pedeset putnika i dva člana posade. Na palubi svakog osiguran je i prostor za smještaj dviju osoba u invalidskim kolicima. Brodovi su izgrađeni od aluminija visoke kvalitete i čvrstoće, što je imperativ kada su u pitanju kakvoća vode rijeke Krke i ekološki čimbenici koji moraju biti zadovoljeni da bi se živi svijet razvijao neometan čovjekovom prisutnošću.

– Važno je naglasiti da se naši brodovi ističu po visokorazvijenim akumulatorskim baterijama i elektromotorima, koji osiguravaju dovoljnu energiju za osam sati plovidbe – kazao je Robert Miletić, voditelj tehničke službe brodogradilišta Dalmont, koji je vodio gradnju brodova za NP Krka.

Novi brodovi na krovnoj konstrukciji imaju solarnu elektranu, koja će u ljetnim mjesecima osigurati dodatnu autonomiju od deset sati. S prosječno 2647 sunčanih sati godišnje u Šibeniku i 2377 u Kninu, područje NP Krka jedno je od najsunčanijih područja u Hrvatskoj pa je insolacija, kao ekološki prihvatljiv i značajan izvor obnovljive energije, idealno rješenje u službi dugoročnog održivog razvoja.

Ekološki boljitak prije svega

Nabava elektrobrodova, kao dio šireg projekta pod nazivom Nepoznata Krka, sufinancirana je u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. koji završava 27. svibnja 2020. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj za to su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 78,6 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta – kojega je prepoznala i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije i priključila se kao projektni partner – 80,1 milijun kuna.

Projekt, naime, obuhvaća niz infrastrukturnih intervencija unutar NP Krka, osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, uređenje pješačkih staza, elektrifikaciju brodskog prometa i unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjećivanjem. Opći cilj je, izgradnjom infrastrukture i kapaciteta te razvojem novih edukativnih turističkih proizvoda i usluga, aktivirati neiskorištene turističke i gospodarske potencijale područja sjevernog dijela NP Krka te postići kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja, što doprinosi ukupnom društvenom, gospodarskom i ekološkom boljitku. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije