Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbolji hrvatski OPG

Kreće potraga za najboljim seoskim gospodarstvom

žiri,najbolji OPG
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
11.06.2015.
u 12:00

Ove godine prvi će se put birati i najbolji mladi poljoprivrednik

Proizvodnja sira, svježeg i sušenog voća, povrća, maslinova ulja, brašna od rogača, voćnih rakija, vina, meda, mesnih proizvoda, uzgoj konja, magaraca, koza, ovaca, svinja, krava, kokoši hrvatica, podrumarstvo, seoski turizam... Djelatnosti su to kojima se bave najbolja obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj koja će sudjelovati u ovogodišnjoj konkurenciji za nagradu Zlata vrijedan.

Mladi, a iskusni

Stručni žiri projekta, koji su prošle godine osmislili i pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, između ukupno 78 nominiranih birao je po jedan OPG iz svake županije te iz Grada Zagreba.

Kao novost u ovogodišnjem izboru uvedena je i kategorija mlada nada, za što je osamnaest županija predložilo mlade poljoprivrednike iz svoje sredine. Žiri je odabrao tri kandidata koja ulaze u završnicu izbora. To su OPG-ovi iz Karlovačke, Vukovarsko-srijemske i Zagrebačke županije. Među mladim nadama je OPG Turkalj iz Jelova Klanca u općini Rakovica, na samim vratima Plitvičkih jezera. Ovo se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, čiji je nositelj Petar Turkalj, bavi proizvodnjom nekoliko vrsta sireva, jogurta, skute i kiselog mlijeka. Poljoprivredna proizvodnja u obitelji Turkalj ima tradiciju dulju od stoljeća.

Mlada nada je i OPG Josip Vinković iz Bošnjaka na kojem se uzgajaju bikovi, svinje i ovce za tov. Vinković obrađuje i 68 hektara zemlje na kojima proizvodi hranu za stoku. Ovog mladog poljoprivrednika Vukovarsko-srijemska županija, koja ga je nominirala, opisuje kao "dovoljno mladog, a opet dovoljno iskusnog, s respektabilnim stočnim fondom".

Tradiciju u bavljenju poljoprivredom dužu od stotinu godina ima i obitelj Zadravec iz Kusanovca nedaleko od Dugog Sela. Njihova se sirana zove Kusanovec, a nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva je Romina Zadravec.

Biraju i čitatelji

Od mlijeka s vlastite farme obitelj proizvodi razne vrste sireva i mliječnih proizvoda.

Jedno od ova tri gospodarstva mladih poljoprivrednika bit će proglašeno najboljim na završnoj svečanosti koja će se održati 11. rujna na gospodarstvu Skelin u Drinovcima nedaleko od Drniša. Na toj će svečanosti biti proglašena i tri najbolja OPG-a prema izboru stručnog žirija te najbolji OPG po izboru čitatelja Večernjaka.

Priče o najboljim poljoprivrednicima u Hrvatskoj koji su ušli u završnicu ovogodišnjeg izbora moći ćete tijekom ljeta pročitati u Večernjem listu.

Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede projekt Zlata vrijedan – izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj provode drugu godinu zaredom. Projekt se odvija uz podršku Hrvatske zajednice županija i HRT-a, koji će emitirati snimku završne svečanosti na kojoj će biti uručene nagrade najboljima. U emisiji "Dobro jutro" bit će prikazane reportaže s OPG-ova koji su ušli u završnicu.

– Cilj projekta Zlata vrijedan je promoviranje poljoprivredne proizvodnje i pozitivnih i uspješnih priča iz hrvatske poljoprivrede – kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

>>78 poljoprivrednih gospodarstava u utrci za Agrooskar

>>Izbor najboljih OPG-ova: Kreće utrka za drugi Agrooskar

Komentara 6

NE
neos
07:49 12.06.2015.

Zdrava i hvale vrijedna akcija. Odlično, poticajno, korisno. Bravo !

ZB
za_bolji_zivot
09:04 12.06.2015.

Najbolji OPG, drugim riječima bira se najbolja kumica. Jedine koje nešto proizvode u RH.

ZB
za_bolji_zivot
09:33 12.06.2015.

Mogli bi birati i najbolje uništenu tvornicu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije