Naslovnica Biznis Potrošač

Kako uštedjeti nekoliko tisuća kuna na kupnji auta? Kupite ga i poklonite članu obitelji

Plaćanje pristojbe može se relativno jednostavno izbjeći, i to u skladu sa Zakonom o posebnom porezu na motorna vozila, članak 26., stavak 7., točka c.
07. kolovoza 2019. u 11:19 5 komentara 3533 prikaza
Automobil

U prvih šest mjeseci ove godine upravna pristojba na stjecanje rabljenih motornih vozila plaćena je na njih 85.093, a na 29.589 stjecanja nije, navode podaci Centra za vozila Hrvatske.

Viator Važna odluka Što se više isplati - kupnja rabljenog, klasičan rent-a-car ili dugoročni najam vozila?

To znači da je 25,8 posto kupaca rabljenih vozila iskoristilo zakonsku mogućnost da se upravna pristojba ne plaća ako je rabljen auto “stečen” na temelju ugovora o darovanju između bračnih drugova, potomaka i predaka koji čine uspravnu liniju (roditelji i djeca) te posvojenika i posvojitelja.

Vrijedi i za motocikle

Pristojba se obračunava prema godini proizvodnje automobila i snazi njegova motora izraženoj u kilovatima. Pristojba se za motocikle izračunava prema obujmu motora.

Porezna uprava navodi ako je auto proizveden ove godine, onda se smatra da je star godinu dana. U Uredbi o tarifi upravnih pristojbi piše da je za auto star do godine dana pristojba 50 kuna po kilovatu, a svaku godinu starosti do sedme pristojba se po kilovatu smanjuje za pet kuna pa se za auto star sedam godina plaća 20 kuna po kilovatu.

grijanje Dobro je znati Sitnice koje svi mogu učiniti, a znatno će vam smanjiti račun za grijanje

Za automobile stare između osam i 10 godina pristojba je 15 kuna po kilovatu, između 11 i 14 je 10, a za stare između 15 i 18 godina pet kuna po kilovatu. Za aute stare 19 i 20 godina pristojba je tri, a one između 21 i 30 godina kunu po kilovatu.

Kako uštediti?

Plaćanje pristojbe može se relativno jednostavno izbjeći, i to u skladu sa Zakonom o posebnom porezu na motorna vozila, članak 26., stavak 7., točka c.

energetska obnova Riješit ćemo se šupljih prozora i računi za grijanje bit će nam bar upola manji

Naime, u Zakonu o posebnom porezu na motorna vozila piše kako se upravna pristojba na stjecanje rabljenih motornih vozila ne plaća na stjecanje rabljenih motornih vozila temeljem ugovora o darovanju ako je stjecatelj bračni drug, potomak i predak koji čini uspravnu liniju te posvojenik i posvojitelj ili ako se temeljem ugovora o darovanju plaća porez na nasljedstva i darove prema posebnim propisima.

Ako auto kupi roditelj, dijete ili supružnik i pokloni ga "pravom" kupcu, tada osoba može uštedjeti. Na primjeru jednogodišnje Škode Octavije uštedjet će 3000 kuna, piše 24sata. 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Zvjerinjak
  Zvjerinjak:

  "Ako auto kupi roditelj, dijete ili supružnik i pokloni ga "pravom" kupcu, tada osoba može uštedjeti.". Pa ako auti kupi roditelj zar on ne mora platiti tu upravnu pristojbu? To se odnosi samo ako roditelj želi dati auto koji je ... prikaži još! već njegov svom potomku i umjesto da mu ga proda, on mu ga pokloni, a novce dobije ispod stola. Pa to je već toliko stara priča, ali opet, u pitanju je VL tako da ništa ne čudi.

 • lojtra2:

  Velika je razlika ako auto kupiš ili ako ga "stekneš".

 • vorda400:

  I gdje je tu zarada i "roditelj" je auto kupio po punoj cijeni meni ta računica nikak ne štima i opet dođeš na mup i čeka te porez biljezi i sto drugih sranja nema u hrvatistanu besplatno i povoljno