Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostvari svoj san u RH

Kako uspjeti u Hrvatskoj? Doznajte kako postati, ali i ostati uspješan poduzetnik

Poduzetnici
Foto: Igor Šoban/Pixsell
1/3
03.05.2019.
u 09:00

Ako imate odličnu ideju o pokretanju vlastitoga biznisa i čvrsto ste odlučili da je provedete ili već dugo plivate u poduzetničkim vodama, ali vam treba svjež kapital, donosimo vam detaljan vodič za pokretanje posla i poticaje koje možete iskoristiti

I u 2019. godini među najtraženijim zanimanjima u većini hrvatskih županija su mesari, pekari, zidari, medicinske sestre i tehničari. Preporuka HZZ-a je u 2019. povećati upis i broj stipendija za studente medicine, logopedije, farmacije, računarstva i nastavničkih studija fizike i matematike. Ako ste školarac ili roditelj, zanima vas hoćete li dobiti stipendiju, ako vaše dijete odabere neko od deficitarnih zanimanja? Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, treću godinu zaredom provodi projekt „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“. Ukupna vrijednost projekta je 67,8 milijuna kuna.  

Foto: Shutterstock

Kao dio tog Projekta odobrava se stipendiranje učenicima koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, te za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje sredstvima iz EU fondova (ESF). No, što to konkretno znači? Sufinanciraju se troškovi  školovanja učenicima koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO). Iznos potpore je 9000 kuna, no u sljedećem razdoblju  za tri školske godine, počevši od 2019./2020. godine, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta planira  udvostručiti taj iznos na 18.000 kuna.  No Ministarstvo gospodarstva objavilo je Otvoreni javni poziv za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2018. godinu. Osim toga, potporama u iznosima od 15.000 do 150.000 kuna potiču se mikro, mala i srednja poduzeća da sudjeluju – u obliku mentorstva – u obrazovanju učenika u obrtničkim zanimanjima.

Ako vam je uzor Mate Rimac, kojeg mnogi smatraju čudom od poduzetnika i inovatora jer je slijedio svoju viziju i uspio ostvariti san u Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, za vas je pripremilo sve što vam je potrebno za najbolji start vaše nove poduzetničke karijere.  Ako želite registrirati obrt doznajte  što vam je sve za to potrebno, no bitna novost je da više ne morate obilaziti državne institucije nego uz pomoć E-Obrta možete to učiniti internetom.  Za sve one koji žele osnovati trgovačko društvo, to mogu učiniti u nekom od Hitro.hr ureda ili u javnobilježničkom uredu, no za to morate imati temeljni kapital, a uz pomoć E-Tvrtke, to također možete učiniti internetom, u bilo koje vrijeme i bilo koji dan u tjednu, uključujući i vikende. Nakon što sud zaprimi elektroničku prijavu za osnivanje trgovačkog društva, mora donijeti odluku u roku 24 sata.

Za sve one koji su nezaposleni, a sanjaju o vlastitom biznisu, mogu se prijaviti na potpore za zapošljavanje, a subvencije se kreću do 55.000 kuna, odnosno do čak 70.000 kuna, u slučaju da kombinirate tu potporu s onom za stručnim osposobljavanjem za rad.  Da bi vam početak poslovanja olakšali, Vlada RH  je donijela pravni okvir za pokretanje sustava START, koji će pridonijeti ubrzavanju i pojednostavljenju poslovanja jer će građani i poduzetnici moći pokrenuti svoje poslovanje u potpunosti digitalno i to na jednome mjestu.

Foto: Shutterstock

Ako ste se već okušali u poduzetništvu i želite proširiti svoje poslovanje, Ministarstvo je pripremilo niz mjera kako bi poboljšali poduzetničku klimu u Hrvatskoj. Tu su nacionalne potpore za cjeloživotno obrazovanje za obrtnike, potpore za usavršavanje, a na raspolaganju su vam i HBOR-ovi investicijski krediti, te krediti za start-upove, žene, mlade i inovatore. No, što vam je sve na raspolaganju kao renomiranom poduzetniku možete doznati ovdje.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2019“ (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2019), koji je otvoren do 24. svibnja ove godine. EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje uspjeh javnih tijela i javno privatnog partnerstva u poticanju poduzetništva i malog gospodarstva širom EU. Ova nagrada lansirana je kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama. U natječaju za dodjelu nagrada sudjeluje 28 članica EU, Island, Norveška, Srbija i Turska. Kandidati se natječu u šest kategorija:

 1) Promicanje poduzetničkog duha

2) Ulaganje u poduzetničke vještine

3) Poboljšanje poslovnog okruženja

4) Poticanje internacionalizacije poslovanja

5) Podupiranje razvoja zelenih tržišta i učinkovitosti resursa

6) Odgovorno i uključivo poduzetništvo.

Više informacija o Europskoj nagradi za promicanje poduzetništva, doznajte ovdje.

Sadržaj omogućilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije