Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVIĐENO SVJEŽE? DA!

Kako svježe namirnice dolaze na vaš stol

Kaufland
Foto: Kaufland
1/6
19.09.2022.
u 08:35

„To je roba koja ne može stajati 5 dana pa se priprema na dnevnoj bazi kako bi odmah sutradan ujutro bila dostupna u maloprodaji.“, ispričao nam je jedan od proizvođača

Neviđeno svježe.

Kada sam krenula istraživati za ovaj članak i prvi put se susrela s novim claimom, pomislila sam što bi za mene značila neviđena svježina. Da svoje voće i povrće doslovno konzumiram odmah nakon branja. Dakle, scenarij koji vidim kao realan samo kod sretnika koji u svom vrtu imaju dostupno sve što požele.

No, kada sam krenula nazivati kontakte OPG-ova koje sam dobila kako bih prikupila informacije o njihovoj ponudi, shvatila sam da upravo claim „neviđeno svježe“ idealno opisuje ono što rade. Svaki dan vrijedno sakupljaju svoje plodove i dostavljaju ih direktno na police trgovina. Moj idealan scenarij se ostvario – omogućuju nam konzumaciju voća i povrća odmah nakon branja. Sezonsko, domaće, kvalitetno, upravo ubrano i dostavljeno, neviđeno svježe. Pa upoznajmo ih.

Najslađe lubenice i dinje iz doline Neretve

Ne, ne radi se o nekoliko OPG-ova nego samo o jednom. Agro Neretva. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na čelu s mladim i perspektivnim neretvanskim poljoprivrednikom Ivanom Bjelišem. Uspješan biznis razvio je širenjem obiteljske proizvodnje koja se već pola stoljeća prenosi s generacije na generaciju. Od malog obiteljskog gospodarstva postali su najveći proizvođač lubenica, mandarina, jagoda i kupusnjača u Hrvatskoj, a misija im je postati vodeći proizvođač i distributer voća i povrća u Jugoistočnoj i Srednjoj Europi.

„Zajedno sa svojih 40-ak zaposlenih radim od jutra do mraka kako bih ubrao plodove i otpremio ih kupcima. Partneri su prepoznali da dolina Neretve omogućuje cjelogodišnju proizvodnju raznih kultura zahvaljujući toploj klimi i plodnoj zemlji pa sam prije 3 godine započeo suradnju s Kauflandom kojem svakodnevno isporučujemo svoje proizvode tijekom cijele godine. To je roba koja ne može stajati 5 dana pa se priprema na dnevnoj bazi kako bi odmah sutradan ujutro bila dostupna u maloprodaji.“, ispričao nam je Ivan Bjeliš.

Vlasnik OPG-a Agro Neretva Ivan Bjeliš
Foto: Kaufland

Godišnje proizvedu 1.500 tona mandarina, 300 tona jagoda i čak 4.000 tona lubenica, a njihovu kvalitetu potvrđuje i certifikat GLOBALGAP koji jamči izvornost i porijeklo prodaje te dobru i održivu poljoprivredu uz higijenske prakse.

Stalna edukacija i ulaganja su obveza

Još jedan poljoprivrednik koji ponosno ističe da njegovi proizvodi stižu od polja do dućana za samo nekoliko sati je Nedjeljko Savić, vlasnik poljoprivrednog obrta Agrosan iz Velike Gorice. Proizvodnjom salate i raznog drugog povrća bavi se preko 20 godina, a krenuo je od nule kada je 1999. ostao bez posla, da bi danas bio jedan od najvećih proizvođača povrća u zemlji.

Poljoprivredni obrt Agrosan danas je jedan od najvećih proizvođača povrća u zemlji
Foto: Kaufland

„Proizvodim 10-ak različitih povrća, među kojima salatu, kupus, kelj, poriluk, celer i endiviju. Kvalitetu mojih proizvoda jamči GLOBALGAP certifikat, koji smo zaslužili intenzivnom brigom o zaštiti okoliša te stalnom edukacijom i ulaganjima koji su obveza jer ne možete biti ukorak s trendovima bez novih investicija.“, ističe Nedjeljko Savić.

S Kauflandom surađuje već 18 godina isporučujući im svježe povrće svaki dan, što uspijeva realizirati s timom od 20-ak stalno zaposlenih i preko 30 sezonaca.

Morate voljeti svoj posao

Gotovo dva desetljeća duga je i suradnja poljoprivrednika Marka Hladike iz OPG-a Desyre s Kauflandom kojem dostavlja oko 6.000 tona povrća godišnje. U ponudi ovog OPG-a iz Vidovca pored Varaždina najbrojnije su zastupljeni krumpir, kupus i luk, a kao ključ uspješne suradnje ističu količinu, kvalitetu i kontinuitet.

„Prvo: morate voljeti svoj posao, drugo: morate pratiti trendove te neprestano ulagati u ljude i u tehnologiju, a treće: morate biti pozitivan.“, poručuje Marko Hladika koji se uz poljoprivrednu proizvodnju na 20 hektara zemlje bavi i uzgojem povrća u plastenicima od 2.000 metara kvadratnih.

Godišnje proizvedu 3.000 tona krumpira, a prvi su u Hrvatskoj tržištu ponudili krumpire prema namjeni – uglavnom sorte pogodne za pečenje i kuhanje. U procesu proizvodnje ističu korištenje najsuvremenijih tehnologija i najkvalitetnijeg sjemenskog materijala, dok zahvaljujući stručnom i odgovornom vođenju proizvodnih procesa isporučuju kvalitetne svježe proizvode na dnevnoj bazi.

Osim krumpira i kupusa, OPG Desyre u ponudi ima žitarice, ali i bogat asortiman najkvalitetnijeg svježeg povrća
Foto: Kaufland

Morate biti u toku

Više od pet desetljeća tradicije utkano je i u povrtlarsku proizvodnju Maria Čajkulića koji u ponudi Plodova ravnice iz Sedlarice pored Pitomače izdvaja razne vrste paprika, mahune, mladi luk i poriluk. Ovaj inženjer elektrotehnike sadi čak 1.000 tona povrća godišnje uz tim od 50-ak ljudi.

„Moj otac je krenuo 1979. s paprikom, a ja sam nastavio tradiciju. Imamo vrhunske inženjere i pratimo sve moguće novosti kako bismo izdvojili one koje sami možemo primijeniti financijski i biti uvijek u toku.“, poručuje Mario Čajkulić koji svoje svježe proizvode svakodnevno dostavlja Kauflandu posljednje 3 godine.

Valentina Vajda iz Plodova ravnice
Foto: Kaufland

Iako prati sve novitete i iza sebe ima bogato iskustvo vođenja proizvodnje, otkupa i prodaje povrća, ističe da se uvijek dogodi godina kada rade isto, a dobiju sasvim neočekivane rezultate. Svjesni su stoga da uspjeh ne dolazi preko noći nego samo upornim i strpljivim radom i ulaganjima, uz koje osiguravaju najveću kvalitetu proizvoda.

A da su upravo upornost i investicije ključ uspjeha svakog biznisa potvrđuje i Miro Kolesarić čija se obitelj već generacijama bavi uzgojem svinja. Uz pomoć investitora početna brojka od 12 krmača s vremenom je narasla na impozantnih 350, a danas su te brojke mnogo veće, zahvaljujući marljivom radu. Posebnost PG Kolesarić leži u činjenici da svoje svinje hrane isključivo hranom proizvedenom na vlastitom imanju pa je tako sva stočna hrana proizvedena isključivo u Hrvatskoj, prirodno i bez uporabe GMO-a.

Miro Kolesarić u samom je vrhu svinjogojstva u Hrvatskoj
Foto: Kaufland

I ovo kvalitetno meso dostupno je u Kauflandovim trgovinama, svakodnevno dostavljeno i svježe, baš kao proizvodi svih spomenutih OPG-ova. Do njihove suradnje došlo kroz Kauflandov program „Ugovorena proizvodnja“ koji se neprestano širi, a pokrenut je prošlog proljeća u sklopu kampanje „Neviđeno svježe“ kada je Kaufland svojim kupcima dao obećanje svježine uz samo najbolje i najkvalitetnije proizvode domaćih proizvođača.

Da je to obećanje itekako ispunio, potvrđuju ugovorene partnerske proizvodnje s 5 navedenih domaćih poljoprivrednika s kojima Kaufland od prvog dana dogovara i prati cijeli proces proizvodnje u svim fazama: od odabira sjemena, sadnje, praćenja vegetacije do same berbe. Partneri u ovom projektu su dugogodišnji pouzdani poljoprivrednici iz različitih regija: Međimurja, Središnje Hrvatske, Dalmacije i Podravine, od kojih će Kaufland samo ove godine otkupiti više od 6.000 tona svježih i provjereno kvalitetnih proizvoda. Ovakvom suradnjom profitiraju svi uključeni u projekt, od proizvođača kojemu je osiguran otkup proizvoda, sve do krajnjeg kupca koji u Kauflandu može pronaći samo najbolje za sebe. I da, uvjerila sam se sama direktno od proizvođača da doista dostavljaju od polja do Kauflandovih polica svaki dan, neviđeno svježe.

Sadržaj omogućio Kaufland.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije