Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

Još uvijek ujutro pijem kavu i promatram Dunju kroz prozor, ponekad mahnem i uvijek se sjetim njezinih riječi - svi smo mi rođeni investitori, samo se moramo odlučiti na prvi korak
17. rujna 2019. u 08:53 5142 prikaza
RBA
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/2

Moja susjeda Dunja… Ah Dunja… Zbog Dunje sam svako jutro imao nevjerojatan osjećaj grižnje savjesti koji je postao neizdrživ. Za vrijeme dok sam ja tek otvarao oči i pobjeđivao budilicu u nemilosrdnoj igri mačke i miša, Dunja je svoj dan započinjala, ni više ni manje, nego trčanjem!

Promatram Dunju već godinama, kako svako jutro bez obzira na vremenske (ne)prilike, izlazi iz svog stana i odlazi na trčanje. Njena predanost toj navici stvarno izaziva divljenje… Ali pitam se… Koji je točno cilj? Zašto bi itko išao toliko daleko da sebi svjesno unese u život takvu jednu naviku? Svejedno, dok je promatram i naočigled vidim kolika promjena se događa kroz duži rok, zapitam se je li ispijanje jutarnje kave i gledanje kroz prozor, iako sigurnija i udobnija varijanta početka dana, dugoročno isplativa jer čini mi se da neće donijeti neki poseban prinos u moj život… Već naprotiv – grižnju savjesti!

 

Prilikom jednog slučajnog susreta u hodniku, dok sam umorno promatrao kako se puna energije vraća s trčanja, priznao sam joj svoju znatiželju i odmah dobio odgovor. Dunja je odlučila dugoročno ulagati u svoju kondiciju i svake godine ostvariti što bolji rezultat na polumaratonu. Svjesna je svojih mogućnosti, spremna je uložiti svoje vrijeme, riskirati loše vremenske uvjete i strpljivo, iz godine u godinu, pobjeđivati samu sebe. To je njezino dugoročno ulaganje u kondiciju, u zdrav život i u čvrst trbuh, ali i u ultimativni cilj - plasman na maraton!

RBA | Autor : Dunji se napor višegodišnjeg trčanja višestruko isplatio. Iako ne može predvidjeti budućnost i nekad ima osjećaj da njezin trud ne daje rezultate, dulji vremenski horizont ulaganja pružio joj je priliku prebroditi razdoblja stagnacije, pa se nameće zaključak… Što je Dunja spremnija na veći napor, veće su šanse da u duljem razdoblju ostvari bolje rezultate, kao i dugoročniji učinak na svoje zdravlje. Ipak, trčanje se jednostavno činilo previše za mene… Ali s druge strane, Dunja me potaknula na razmišljanje koji je moj cilj, u što sam spreman uložiti vrijeme, koje sam rizike spreman prihvatiti? Rekla mi je i kako nikada nije kasno za nove dobre navike, i iako sam si to u sebi već rekao milijun puta prije tog razgovora, ovaj puta je bilo drugačije.

RBA | Autor : Dunju promatram već godinama i naočigled gledam promjenu i ta promjena mi se sviđa! Trčanje još uvijek nije moja jutarnja opcija, ali sam odlučio, naravno nakon ispijanja kave, na posao krenuti pješice. Bit će to početak ulaganja u zdrave navike, a nestao je i onaj osjećaj grižnje savjesti. Još uvijek ujutro ispijam svoju kavu i gledam kroz prozor, ponekad mahnem Dunji i uvijek se sjetim njezinih riječi - svi smo mi rođeni investitori, samo se moramo odlučiti na prvi korak – jer investirati je prirodno!

Investicijski fondovi

Prinos investicijskog fonda povrat je koji investicijski fond ostvaruje za ulagatelja. Označava postotnu razliku između dvije cijene udjela investicijskog fonda na dva različita dana. Prinos je u pravilu vezan uz vremenski horizont ulaganja i prihvaćen rizik. Što je ulagatelj spreman prihvatiti veći rizik, u duljem vremenskom horizontu može očekivati potencijalno viši prinos.

Vrijednost (cijena) udjela fonda se mijenja ovisno o promjenama cijena vrijednosnih papira, odnosno financijskih instrumenata u koje fond ulaže. Instrumenti tržišta novca u koje preteženo ulažu novčani fondovi u pravilu nose najmanje prinose, ali su i rizici manji. Što fond ulaže u rizičnije financijske instrumente kao što su npr dionice, potencijalni prinos je veći, ali tada treba biti strpljiv i ciljati dulji period ulaganja jer dionice znaju biti vrlo volatilne,. U određenim vremenskim razdobljima prinosi fondova mogu biti negativni i ne kretati se baš u skladu s našim očekivanjima.

U pravilu što je fond manje rizičan kretanje prinosa je predvidljivije, no ni tu ne postoji garancija budućih prinosa. Što je fond više izložen rizičnijim instrumentima, vremenski horizont ulaganja trebao bi biti dulji jer unutar kraćih vremenskih perioda (6 mjeseci..godina dana...) događaju se tržišni „šokovi“ koji su normalne povremene pojave i tada cijene udjela fondova mogu pobjeći sa tračnica očekivanja. Fond nije sredstvo špekulativnog ostvarenja prinosa, već sredstvo ostvarenje prinosa kroz promišljeno ulaganje pri kojem trebamo biti svjesni vlastitih mogućnosti, vremenskog horizonta ulaganja, sklonosti prema riziku i investicijskog cilja fonda.

Sadržaj je nastao u suradnji s RBA

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu