Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOŠKA ENERGIJA

Kako izgleda odabir solarne elektrane za vaš dom?

RWE
Foto: Promo
12.10.2019.
u 08:05

Nakon potpisa ugovora samo 90 dana vas dijeli od vaše solarne elektrane i manjih računa za struju

To je to, odlučili ste se ugraditi solarnu elektranu i smanjiti račune za struju, ali što dalje? Prvi korak je nazvati pouzdanog partnera koji će vam ponuditi izgradnju solarne elektrane po principu ključ u ruke. RWE stručnjaci na temelju podataka o godišnjoj potrošnji kupca po mjesecima i u pojedinoj tarifi rade procjenu potencijala pojedinog kupca. Minimalna preporučena potrošnja u višoj tarifi na godišnjoj razini iznosi 2500 kWh. Zatim se određuje orijentacija krova i tip građevine te proizvodnost elektrane na lokaciji. Kao primjer idealnog slučaja možemo uzeti obiteljsku kuću u Dalmaciji s orijentacijom krova sjever-jug. Potom se računa slobodna površina krova na koju je moguće postaviti solarne panele:

  • za elektranu od 3 kWp potrebno je cca 18m2 krova,
  • za elektranu od 5 kWp cca 28m2 krova

Nakon potpisa ugovora samo 90 dana vas dijeli od vaše solarne elektrane i manjih računa za struju.

Kapacitet solarne elektrane projektira se na način da se vlastitom proizvodnjom zadovolje potrebe kupca za električnom energijom u doba skuplje tarife.

Montaža solarnih elektrana ovisi o veličini elektrane i dostupnosti prostora na krovištu kuće ili zgrade. Jednom kada radovi krenu, računajte na radove u trajanju tri do pet dana. Ugradnja također ovisi o stanju krova, jer se paneli mogu ugraditi na svaku vrstu krova ukoliko nije oštećen. Ukoliko postoji oštećenje, taj dio se prije montaže mora sanirati.

Pošto sada postajete i proizvođač električne energije, ne samo potrošač, potrebno je promijeniti i brojilo, jer normalna kućanstva imaju ugrađeno jednosmjerno brojilo, a od sada će vam trebati dvosmjerno. Brojilo također automatski kontrolira i potrošnju dobivene električne energije. Razliku proizvedene i potrošene električne energije ne morate potrošiti u jednom danu jer se razlika računa na periodu od godine dana. Time osiguravate optimalnu potrošnju, jer višak proizveden tijekom ljeta možete potrošiti u zimskim i drugim mjesecima kada nema toliko sunčanih sati i ne proizvodite dovoljno vlastite električne energije.

Jednom kada je sve montirano i zamijenjeno kreće probni rad, koji, ako se sve pokaže ispravnim, vrlo brzo prestaje i solarna elektrana se pušta u trajni pogon, a vi možete uživati u činjenici da ćete imati čistu, ekološki prihvatljivu električnu energiju i manje račune za struju.

Nazovite besplatni RWE telefon 0800 8777 ili se prijavite na linku

Sadržaj omogućio RWE.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije