Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODZVONILO

Iz Nokije odlazi šef proizvodnje pametnih telefona

novi direktor
AFP
13.09.2010.
u 20:03

Anssi Vanjoki nije htio čekati da ga novi direktor Stephen Elop izbaci pa je sam dao otkaz. Tijekom šestomjesečnog otkaznog roka i dalje će raditi za Nokiju.

Nakon dvadeset godina rada u Nokiji, gdje je došao iz korporacije 3M, Anssi Vanjoki napušta tvrtku iz Espooa jer, kako je sam rekao, "smatra da je došlo vrijeme da u životu potraži nove mogućnosti". Time će Nokia Oyj, nakon što je smijenjen i Olli-Pekka Kallasvuo, ostati bez ijednog predstavnika "momčadi iz snova" devedesetih koju je okupio predsjednik upravnog odbora Jorma Ollila i koja je finsku tvrtku dovela do položaja najvećeg proizvođača mobitela na svijetu.

Vanjoki je na mjesto šefa proizvodnje smartphonea došao s položaja šefa marketinga i šefa multimedijskog odjela, gdje je razvio koncept N-serije. No, nakon početnih uspjeha krenuli su promašaji poput N97 koji je imao loš, spor hardware i slabu integraciju usluga. Kako je tržište za pametne telefone najatraktivnije, a na njemu je Nokijin udio u prvom kvartalu ove godine pao s prošlogodišnjih 45 % na 37,4 %, postalo je jasno da su hitne mjere neophodne i doveden je Stephen Esop iz Microsofta.

Kolika je potreba za atraktivnim modelom telefona s ekranom na dodir, najbolje govori činjenica da su od lipnja 2007., kad se pojavio prvi iPhone, do danas Nokijine dionice izgubile 61 % svoje vrijednosti. No, nove promjene na čelu tvrtke ulijevaju povjerenje investitorima i u ponedjeljak je dionicama tvrtke na helsinškoj burzi cijena skočila još 2,4 %.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije