Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Raiffeisen Future Boost

Financijska pismenost nikad nije bila tako zabavna: Naš najbolji stand up komičar vodi vas kroz abecedu financija

U seriji predavanja na četiri hrvatska fakulteta studenti će imati priliku naučiti kako pametno raspolagati novcem i ulagati u budućnost
04. listopada 2019. u 09:05 2169 prikaza
Ivan Šarić
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U okviru projekta Raiffeisen Future Boost na četiri fakulteta u Zagrebu, Osijeku i Splitu u listopadu kreću predavanja o financijskoj pismenosti i ulaganju u budućnost. Prvo predavanje održat će se u ponedjeljak, 21. listopada na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Predavanja su namijenjena studentima, a kako bismo teme iz područja učinili što razumljivijim i zabavnijim, našem financijskom stručnjaku Željku Kardumu će asistirati sjajni lovac iz kviza Potjera Dean Kotiga i naš najbolji stand-up komičar Ivan Šarić, s kojim smo porazgovarali o projektu.

Financijska pismenost | Autor : Luka Stanzl/Pixsell Foto: Luka Stanzl/Pixsell

„Glavni razlog zbog kojeg sam pristao sudjelovati u projektu je to što smatram da je financijska pismenost danas jednako važna kao i gramatička pismenost, odnosno da je apsolutno nužna u današnjem svijetu“, kaže nam Ivan Šarić.

„Volio bih da je takvih predavanja bilo dok sam ja studirao, možda bih i sam izbjegao neke loše financijske odluke. I ja još uvijek učim o pametnom raspolaganju novcem i vjerujem da ću na predavanjima i sam nešto naučiti. Zato pozivam sve da dođu i da u opuštenoj i zabavnoj atmosferi savladaju nova znanja o osobnim financijama i kako mudro baratati novcem“, poručuje Šarić.

Za sudjelovanje na predavanju riješite kviz Raiffeisen FUTURE BOOST i vidimo se na predavanju.

Podsjetimo, prema istraživanju koje su prije četiri godine proveli Hanfa i HNB u suradnji s Ministarstvom financija RH, prosječna ocjena financijske pismenosti u Hrvatskoj iznosi tek 11,7 bodova od mogućih 21, a najnižu pismenost imaju mlađi od 19 godina, kod njih je financijska pismenost ocijenjena s tek 9,3 bodova. Najbolji rezultat su ostvarili građani višeg i visokog obrazovanja (12,8) te građani s prihodima kućanstva većim od 6.250 kn (12,8) kao i oni iz gradova s više od 100. 000 stanovnika (13,1).

Financijska pismenost | Autor : Luka Stanzl/Pixsell Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Kada pričamo o financijskoj pismenosti i odgovornom raspolaganju novcem, treba gledati širu sliku od raspoređivanja novca kojeg trenutno imamo u novčaniku. Digitalne transakcije pridonijele su tome da imamo slabiju kontrolu nad trošenjem, a mnoštvo financijskih proizvoda mnoge dovodi u iskušenje da se zadužuju bez jasnog plana kako će novac vratiti. Financijska pismenost uključuje i odgovorno korištenje bankarskih proizvoda poput kreditnih kartica, kredita, štednje, ali planiranje financija za starost, odnosno odvajanje dijela plaće za sigurniju budućnost. Sve to i mnogo više bit će tema predavanja o financijskoj pismenosti pod pokroviteljstvom Raiffeisen Future Boost stoga vas pozivamo da se pridružite, naučite pravilno raspolagati novcem i pripremite se za budućnost.

Sadržaj je nastao u suradnji s Raiffeisen mirovinskim fondovima

Gradilište zgrade i sportske dvorane Srednje škole u Donjem Miholjcu
INVALIDNINA
Kako je gastarbajter, obrijavši samo pola lica, nasamario njemačku komisiju za mirovine
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti