Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Intesa podigla procjenu ovogodišnjeg rasta hrvatskog BDP-a s 1 na 1,8 posto

Nastavak pozitivnih makroekonomskih trendova
04. srpnja 2016. u 16:04 0 komentara 50 prikaza
BDP
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Analitičari talijanske banke Intese SanPaolo podigli su procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2016. godini na "solidnih" 1,8 posto te ne očekuju da će politički potres i prijevremeni izbori u rujnu ugroziti kratkoročne gospodarske izglede.

Usporedbe radi, u prosincu 2015. očekivali su da će stopa rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini iznositi 1 posto.

Snažniji od očekivanja gospodarski rast u prvom ovogodišnjem tromjesečju, od 2,7 posto na godišnjoj razini, nastavak pozitivnih makroekonomskih trendova, poput rasta industrije proizvodnje u travnju za 5 posto, a maloprodaje za 3,2 posto na godišnjoj razini, zajedno s nadolazećom turističkom sezonom i poboljšanim uvjetima na tržištu rada, ojačali su naše stajalište da će gospodarstvo ostvariti solidnu stopu rasta od 1,8 posto u 2016. godini, navodi se najnovijem izvješću Intese SanPaolo, vlasnice Privredne banke Zagreb.

"Unatoč političkom potresu, odnosno izglasavanju nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću iza čega je uslijedila odluka o raspuštanju parlamenta 15. srpnja, što vodi prijevremenim izborima u rujnu, ne očekujemo da će gospodarski izgledi za ovu godinu biti ugroženi", procjenjuju analitičari te talijanske banke.

zdravko marić Zdravko Marić: 'Ako želimo veći gospodarski rast, jasno je da moramo pojačati kreditni rast' Izvoz EBRD: Hrvatski će izvoz ove i sljedeće godine rasti sporije

Ipak, ističu da bi još jedna slaba koalicijska vlada mogla dovesti do još jedne izgubljene godine po pitanju strukturnih reformi, a to bi moglo ugroziti srednjoročne i dugoročne gospodarske izglede zemlje.

Vezano uz Brexit, u Intesi ne očekuju nikakav izravni negativni učinak na robnu razmjenu s Britanijom, koja ionako u ukupnoj hrvatskoj robnoj razmjeni ne doseže ni dva posto.

Dolasci turista iz Britanije u Hrvatsku, pak, čine 4 posto ukupnih turističkih dolazaka u zemlju, no u Intesi ni tu ne očekuju nikakve radikalne ili brze promjene u potrošačkim navikama Britanaca.

 

Poticaj učenicima
Ljudi će uvijek razbijati automobile, a onih koji ih znaju popraviti je sve manje

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.