Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povukli se

Ina zbog "više sile" prekinula sve poslovne aktivnosti u Siriji

Ina
Pixsell
27.02.2012.
u 13:40

Sirija je jedan od Ininih najznačajnijih projekata. No zbivanja u toj zemlji već dulje vrijeme utječu na redovite poslovne aktivnosti i mogućnost naplate potraživanja, istaknuo je predsjednik uprave Ine Zoltán Áldott.

– Temeljem odluke Vlade RH, ali i ukupne sigurnosne situacije u Siriji, Ina nije u mogućnosti nastaviti svoje redovite poslovne aktivnosti u Siriji zbog razloga koji su izvan kontrole kompanije – istaknula je kompanija u priopćenju. Dodali su da su se ispunili uvjeti o proglašenju "više sile", odnosno o privremenom prekidu svih poslovnih aktivnosti u Siriji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti "više sile".

 – Sirija je jedan od Ininih najznačajnijih projekata. No zbivanja u toj zemlji već dulje vrijeme utječu na redovite poslovne aktivnosti i mogućnost naplate naših potraživanja. Cilj je ove odluke očuvati Inina ugovorna prava i obveze i u potpunosti se pridržavati odluke Vlade RH. Ujedno izražavam svoju zahvalnost svim zaposlenicima grupe na njihovu predanom i profesionalnom radu u vrlo teškom okruženju u Siriji posljednjih mjeseci – istaknuo je predsjednik uprave Ine Zoltán Áldott.

>>Ina se mora povući iz Sirije iako time gubi gotovo svu dobit

Iz Ine ističu da je, pridržavajući se odluke Vlade RH od 23. veljače o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja utvrđenih odlukom Vijeća Europske unije od 1. prosinca 2011. u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, jučer obavijestila sirijsku nacionalnu naftnu kompaniju General Petroleum Company (GPC) o proglašenju "više sile" vezano uz ugovor o podjeli proizvodnje za blok Hayan potpisan 1998. godine te ugovor o podjeli proizvodnje za blok Aphamia potpisan 2004. godine.

Iz Ine podsjećaju da je viša sila pravni institut previđen ugovorom koji omogućuje suspenziju ili privremenu obustavu obveza i aktivnosti po ugovoru zbog događaja koji su izvan kontrole ugovornih stranaka poput poplave, potresa, pobune, nemira, ratnog stanja i sl. Pozivanje na višu silu regularan je mehanizam koji ne znači raskid ugovora i automatski izlazak iz projekta. Riječ je o zaštitnom mehanizmu za ugovorne strane, ako su nastupile nepredviđene okolnosti, kako bi se po proteku tih okolnosti moglo nastaviti izvršavati ugovorne obveze bez štetnih posljedica za ugovorne strane.

Kompanija, kako ističu u priopćenju, ne očekuje ostvarenje prihoda ili svog udjela u proizvodnji od sirijskog projekta u predvidivoj budućnosti, odnosno do prekida "više sile". Uzimajući u obzir poteškoće pri naplati potraživanja od sirijske strane posljednjih mjeseci, Inini prihodi u poslovnom planu za 2012. vezani uz poslovanje u Siriji planirani su na konzervativan način.

– Stoga ova odluka neće ugroziti implementaciju drugih planiranih investicijskih projekata za ovu godinu – naglašavaju iz Ine.

>>"Žao nam je ako RH uvede sankcije Siriji, ali vi ćete biti gubitnici"

Komentara 15

LU
lutomirski
09:46 28.02.2012.

slabo se druzite sa tim lijevim bananama....pa niste puno izgzbili, sad ce to Hrvatska privreda brzo preskociti sa tim prognozama i tim miliardama preskociti cemo Svicarsku za godinu dana, pa mi sve imamo, more, turizam,mozemo hraniti citavu Evropu i najpametniji smo ??????????? ali drzava i Hrvati su u kur.......u ????

UK
Ugo Kajvez
15:44 27.02.2012.

Oni koji mi daju minuse neka bolje argumentiraju svoje naslaganje za razliku od mlaćenje bez uključivanje mozga ............

UK
Ugo Kajvez
15:30 27.02.2012.

Jel sad vama papcima eurfilima jasno da je ulaskom u EU hrvatska banana republika i da od njih RH ima samo štete ?? ..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije