Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
planovi

Ina: Jači položaj u BiH otklanja strah od Rusa

Ina benzinske postaje (1)
INA
18.08.2011.
u 17:32

– Tržište BiH od strateške je važnosti za Inu, također i iz perspektive regionalne energetske politike – glasi odgovor iz te kompanije.

Republika Srpska prvi je put ostvarila suficit u vanjskoj trgovini s Hrvatskom! Tamošnji Zavod za statistiku objavio je da su njihove tvrtke u prvih šest mjeseci 2011. u Hrvatsku izvezle roba u vrijednosti od 84,5 milijuna eura, a uvezle u vrijednosti od 75 milijuna eura.

Razlog je bilančnih promjena naftno tržište, tvrde za Poslovni dnevnik upućeni stručnjaci i navode da je zabrinjavajuće Inino nesnalaženje s obzirom na konkurenciju u rafineriji u Bosanskom Brodu koja u rukama ruskog naftnog giganta Zarubežnjefta zadovoljava potrebe tamošnjih tvrtki. Navode da je u RS gotovo nestala potreba za uvozom derivata iz Hrvatske, dok je primjetan plasman Eura V iz brodske rafinerije u Slavoniju za privatne crpke.

Procjene naftnih stručnjaka da će Ina izgubiti tržište Slavonije i ugroziti poziciju u BiH u Ini odbacuju. – Tržište BiH od strateške je važnosti za Inu, također i iz perspektive regionalne energetske politike – glasi odgovor iz te kompanije.

– Unatoč smanjenoj potražnji na domaćem tržištu i u BiH, Ina je ojačala svoj položaj na oba tržišta zbog poboljšane konkurentnosti kao rezultat uvođenja novih proizvoda. Na domaćem tržištu zabilježen je pad prodaje od 7,5 posto što je manje od 12-postotnog smanjenja tržišne potražnje. S druge strane, na tržištu BiH, gdje su uvedeni novi proizvodi, zabilježen je snažan rast prodaje od 23 posto. Ukupna prodaja motornih benzina veća je 9,8 posto, dizelskih goriva 3,2 posto, a prodaja plinskih ulja 9,6 posto manja – navode iz Ine.

U iduće dvije godine Ina planira u maloprodajnu mrežu uložiti više stotina milijuna kuna. Ove godine ulaže 200 milijuna kuna u modernizaciju 50-ak benzinskih postaja s naglaskom na novi vizualni identitet. Dosad ih je obnovila 14, a sagrađene su i nove na Istarskom ipsilonu.

Ključne riječi

Komentara 6

BD
Boki_dj
17:49 18.08.2011.

Na Nestro crpkama gorivo bolje kvalitete od Inina smeca. Cijena naravno manja! Rus je kupio crpke Zovka pa ga ima od Posavine do Hercegovine. INA sa ovakvom politikom nema sanse.

BK
B Kosa
21:57 18.08.2011.

LJudi u bosni jos veruju vise u inino gorivo siromsniji kupuju iz brodske rafinerije biti ce tesko ostati konkurentan na trzistu sa bacuskama imaju svoju naftu

SA
Savjest
22:13 18.08.2011.

Dakle, INA postaje \"Зарубнежнефть\"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije