Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NELEGALNO?

Ina bez dozvola istražuje podmorje na jugu Jadrana

challenger (1)
27.02.2012.
u 09:08

"To je za nas osjetljiva priča", priznaju u Ini. "S tim podacima kompanija odlučuje treba li i gdje bušiti", kaže jedan geolog.

Pod maskom znanstvenog istraživanja nafte i plina, Vlada RH dopustila je Ini istražne aktivnosti u južnom Jadranu, premda su joj prava za traženje nafte i plina istekla 31. prosinca. Trenutačnim snimanjem podmorja kod Dubrovnika Ina je u prilici da stekne prednost u odnosu na kompanije koje namjeravaju sudjelovati na međunarodnom natječaju za istraživanje nafte i plina koji Vlada po zakonu mora raspisati nakon što su Ini istekle prije dodijeljene petogodišnje dozvole.

Ina je oko Božića, unatoč isteku prava na dalje istraživanje, u dubrovačku luku Gruž poslala brod “Oceanic Challenger” koji je unajmila od francuske tvrtke za geofizičke radove Compagnie Générale de Géophysique (CGG). Brod je unajmila za 50 milijuna kuna. “To nam je vrlo osjetljiva priča”, napomenula je u telefonskom razgovoru Ivana Đulović iz Inina odjela za odnose s javnošću. “Ina ima sve potrebne dozvole za izvođenje snimanja 2D i 3D seizmike koje vrijede do travnja 2012. Zbog pogoršanih vremenskih prilika i time tehničkih problema izvođača radova, snimanja su se neočekivano produžila”, navedeno je u e-mailu Ine.

Dužnosnik u Vladi, pod uvjetom anonimnosti, kaže: “Ina je dugo pritiskala Ministarstvo gospodarstva. Zahtijevala je produljenje prava”. Ministarstvo gospodarstva, kojem je na čelu Radimir Čačić, potvrdilo je da je Ini odobreno snimanje u južnom Jadranu. “Međutim, preliminarni geofizički istražni radovi ne donose nikakvu prednost Ini u postupku budućeg javnog natječaja”, tvrdi Alen Leverić, pomoćnik ministra Čačića. No Leverić u e-mailu kaže: “Ako Ina obavlja preliminarne istražne radove kod Dubrovnika, to može značiti da nezakonito obavlja istražne radove nakon isteka roka za istraživanje ugljikovodika u istražnom prostoru južni Jadran, odnosno da dovršava istražne radove započete u roku kada je bila ovlaštenik prostora”.

Naglašava da je za utvrđivanje nadležan Državni inspektorat. “U ovom trenutku nemamo razloga pokretati inspekcijski nadzor”, poručila je Božena Vrbanić, glavna inspektorica Državnog inspektorata. Ona se pritom poziva na članak 9. u kojem stoji kako se ne smatraju istraživanjem mineralnih sirovina ispitivanja tla i istraživanja u znanstvene svrhe.

“To je upravo ono što je svakoj kompaniji potrebno prije odluke o bušenju. S tim podacima kompanija odlučuje treba li i gdje bušiti”, kaže jedan geolog koji poznaje tlo u području u kojem se kreće brod. Napominje da Ina snimanjem dobiva bitnu prednost u odnosu na ostale kompanije koje se namjeravaju javiti na natječaj. “Ina će, nadalje, znati za koje se blokove treba prijaviti”, dodaje.

Komentara 19

MI
microlion
09:34 27.02.2012.

Možda zato jer Ina više nije naša nego mađarska...

Avatar Alfons_x
Alfons_x
09:39 27.02.2012.

Sve 5 samo bih malo prepravio naslov... \"MOL istražuje bez dozvola podmorje na jugu Jadrana\"

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:25 27.02.2012.

Hm Ne razumijem zašto INA koja je kao \"naša\", ne bi imala neku prednost pred drugima koji bi bušili u podmorju Jadrana. Zna se da nafte ima malo i bit će je još manje, pa zašto bi eskimi bušili kodd nas? Valjda smo toliko pametni da malo pripazimo na naše, a ne da sve stavimo na pladanj, pa ko voli nek izvoli. Tako nam i talijani vade plin u Istri, pa ga prodaju nama po skupoj cijeni. Probajte dobiti koncesiju za istraživanje i bušenje nafte u Americi, pa da vidite što čete bušiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije