Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

I HPB postao sistemski važna banka, bez koje bi financijski sustav zemlje bio poljuljan

Iako formalno zbog manje bodova ne zadovoljava ovaj kriterij, HNB je procijenio da HPB treba percipirati kao banku važnu za cijeli sustav
09. siječnja 2017. u 13:30 1 komentara 476 prikaza
HPB
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Neposredno pretkraj prošle godine HNB je ažurirao ljestvicu banaka koje za domaći financijski sustav smatra sistemski važnima. Na njoj je devet najvećih kreditora čija bi potencijalna propast ozbiljno zaljuljala financijsku stabilnost zemlje, jednu od rijetkih neupitnih beneficija na koju građani i tvrtke mogu računati bez straha.

Za razliku od prije gotovo dana kad su ključne banke prvi puta identificirane, Hrvatska poštanska banka formalno ne zadovoljava uvjete da dospije na listu, no HNB je procijenio da se ta državna banka i dalje treba percipirati kao sistemski važna.

Najveću dobit imala je Zaba, 1,41 mlrd. kn REZULTATI 27 hrvatskih banaka u 9 mjeseci ostvarilo 4,96 milijardi kuna prije poreza javni nastup STUDENTSKI DVOGLED Dajte mi lijek za strah od javnog nastupa 01.12.2011., Split - U poslovnicama Postanske i Croatia banke pocela isplata stedisama posrnule Credo banke Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL Od Nove godine Banke će građanima lakše otpisivati loše i nenaplative kredite

Sukladno europskim pravilima, sistemska važnost ovisi o bodovanju veličine banke, značenja za gospodarstvo EU ili Hrvatske kao i značaj prekogranične aktivnosti i povezanosti kreditora (ili grupe) s financijskim sustavom.

Minimalni prag je 275 bodova, a lider je Zagrebačka banka s 2711 bodova, HPB je prikupila 253 boda, 49 bodova manje nego početkom 2016. Karta za ulazak u elitno društvo ipak je mač s dvije oštrice: s jedne strane, veličina banke nužan je preduvjet za profitabilno poslovanje, a to je posebno istaknuto na tržištu poput hrvatskog gdje je organski rast mukotrpan.

S druge strane, sistemski važne banke pod posebnim su reflektorima regulatora i od devetorke se traže dodatni zahtjevi za kapitalom, redovito testiranje na crne scenarije i šokove iz okoline, detaljni planovi oporavka...

Zanimljivo je da rang na listi ne prati u stopu veličinu banke po aktivi: Zaba je najveća s najviše bodova, no veći problem u slučaju šoka donijela bi treća po veličini Erste banka koja ima 15-ak milijardi manju aktivu od PBZ-a.

Spajanjem Splitske i OTP-a za očekivati je iscrtavanje novog rangiranja. Ono što sad treba HPB-u kad ostvaruje zdrav rast i bez čega neće moći stajati uz bok konkurenciji u privatnom vlasništvu, je priprema nove dokapitalizacije, a koju je država ionako obećala Europskoj komisiji za sredinu 2018.

>> Oporavlja se tržište: U listopadu izdano 28% više građevinskih dozvola nego lani

Elipso

  • than:

    Najgora banka definitivno u HR. Zena imala debitnu karticu i navukli joj kamate (mada ih je pitala jel' sve u redu) do oko 2000 kuna. Sve platili odjednom. I ona kaze da joj ukinu racun i oni muljaju. Dok nisam ... prikaži još! usao i izderao se i pred mnom sve napravili. Nikada ne zelim vise imati posla sa njima. Zbog jednog racuna su se tako nisko spustili.... Necu ulaziti u to tko je odgovoran za sve to, ali sa njima nikada vise posla, mada mi svaki puta kada udjem u postu nude diners i slicne gluposti..