Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMSKI NAPREDAK

HUP Skor za 2018. pao dva boda, druge zemlje brže napredovale

HUP Skor
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
06.06.2019.
u 13:52

HUP Skor pomoću 73 pokazatelja mjeri rezultate reformi u 12 područja ključnih za dugoročan i održiv društveni ravoj

HUP Skor, alat koji mjeri reformski napredak u 12 područja ključnih za bolje poslovanje u Hrvatskoj, za 2018. godinu iznosi 36 bodova od mogućih 100, što je za dva boda manje u odnosu na 2017., jer su druge zemlje iz središnje i istočne Europe brže napredovale, istaknuto je u četvrtak na predstavljanju tog indeksa u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

Na pad HUP skora najviše su utjecali pad skora fiskalne konsolidacije (s 54 na 46 bodova) te investicijskih i poslovnih barijera (s 35 na 26 bodova). 

Kako ističu u HUP-u, najkritičniji je skor opterećenja gospodarstva, na koji utječe broj procedura i vrijeme potrebno za plaćanje poreza. Iako su to parametri koji se za prošlu godinu nisu mijenjali, navode da je skor broj procedura 0 , što znači da Hrvatska prema tom kriteriju najlošije stoji među 10 novih članica EU-a. Navode i da ono što Hrvatsku drži najjače pritisnutu na dno su porezna i slična opterećenja.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja istaknula je na konferenciji za novinare kako veliki problem stvara opterećenje gospodarstva. "Hrvatsko gospodarstvo je najopterećenije i to se reflektira na produktivnost. Gospodarstvo je zagušeno i nema snagu za veći rast", ocijenila je.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić izjavio je da u svim reformskim područjima treba raditi promjene, a pritom se reforme trebaju puno brže provoditi. "Rasterećenje gospodarstva, tržište rada, privlačenje investicija je ono što bi trebalo biti prioritet", poručio je.

Inače, HUP skor pomoću 73 pokazatelja mjeri rezultate reformi u 12 područja ključnih za dugoročan i održiv društveni razvoj: produktivnost i konkurentnost, fiskalna konsolidacija, reforma javne administracije, opterećenje gospodarstva, otklanjanje investicijskih i poslovnih barijera, reforma pravosuđa, reforme tržišta rada, reforme obrazovnog, zdravstvenog i mirovinskog sustava, unaprjeđenje efikasnosti javnih poduzeća, ponuda kapitala, poduzetnička klima i poticanje investicija.

Ključne riječi

Komentara 4

ST
stefj
14:18 06.06.2019.

Valjda samo Horvat misli da se rade neke reforme, a od reformi niti R. Na to ukazuju i preporuke i upozorenja EK, Svjetske banke i svih rugih relevantnih institucija... Toliko priče, a toliko malo rada... Nije ukinut niti jedan parafiskalni namet, nije maknut niti jedna birokratska prepreka, samo su nabijani novi troškovi. Jedina "reforma" jest da se na silu gura birokracija u poslovanje realnog sektora, od raznih obrazaca, do povjerenika, tečajeva itd... Pa nismo bez veze država s najvećim udjelom parafisklanog u BDP-u, to je taj umjetan rast zaposlenih i BDP-a. Katastrofa...

AN
antonelić
15:05 06.06.2019.

ovo su sve paušalne ocjene za skor hup-a ... po njima je hrvatska na dnu , što je relativno ... ako bi tablicu okrenuli i gledali odozdo prema gore onda bi hrvatska bila na prvom mjestu te bi se poklopile " stvarne činjenice " sa pokazeteljima anemične vlade , izvješćima min.glav. horvata i izvješćima cro-stata ( hrskog zavoda za statistiku ) ... ukratko , nama nije nikad išlo bolje nego sada , a hrvatska grabi krupnim koracima prema blagostanju ... ( alo , švica , stani malo da te stignemo ! ) ...

Avatar NasaPosla
NasaPosla
15:04 06.06.2019.

Da bi se poduzetnicima nešto moglo dati (smanjiti davanja), država treba imati veći prihod. Kad se to, tko zna kako, ipak dogodi, odmah se jave sindikati, da za svoje uhljebe povećaju plaće. Radnici iz realnog sektora i dalje nemaju nikakve koristi, jer poduzetnici plaće daju po svome. Pola priko računa, pola na crno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije