Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HT i Poslovna inteligencija izdali softver za obradu "big data" podataka

Novi softver senzore na semaforima, u telekom mrežama, automobilima, videonadzoru, zdravstvu i energetici čini pametnijima
19. kolovoza 2015. u 07:00 0 komentara 305 prikaza
zgrada hrvatskog telekoma,hrvatski telekom,savska
Foto: Žarko Bašić/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Europski projekt Ferari, u kojem sudjeluju zagrebačka softverska tvrtka Poslovna inteligencija i operater Hrvatski telekom, objavio je da nakon godinu i pol rada ima prvi konkretan proizvod.

Posrijedi je softver za obradu "big data" podataka koje stvaraju različiti senzori, i to na mjestu nastanka. Projekt vodi njemački institut Fraunhofer, koji je razvivši MP3 standard doveo do revolucije u svijetu glazbe, a sad radi na unapređenju "big data" tehnologije od koje EU očekuje da će do 2020. otvoriti 100 tisuća novih radnih mjesta.

Dražen Oreščanin, predsjednik uprave Poslovne inteligencije, kaže da novi softver senzore, od onih u pametnim automobilima preko dijelova opreme u telekom mrežama, zdravstvu, energetici, semaforima, videonadzoru i drugim područjima, čini pametnijima.

– Ako neki uređaj bilježi anomalije koje bi mogle dovesti do problema, onda je važno da tu informaciju pošalje – objašnjava Oreščanin.

>>Prihodi i dobiti rastu, izvoznici s boljim rezultatima

>>HT ima najbolje rezultate na međunarodnom testiranju mreže

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.