Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatske tvrtke traže svoju imovinu u Srbiji

kava
Reuters/Pixsell
03.12.2009.
u 13:11

Prema srbijanskom zakonu tvrtke za koje se utvrdi da im je većinski vlasnik iz Hrvatske ili neke druge republike bivše države neće biti predmet privatizacije

Krajem godine istječe rok u kojem hrvatske tvrtke moraju podnijeti zahtjev u kojem navode koliki je njihov udio u srbijanskim tvrtkama čiji su oni bili osnivači i koje sada koriste njihovu imovinu.

Kraš ostvario potraživanja

Prema srbijanskim izvorima takve je zahtjeve dosad podnijelo oko 120 hrvatskih tvrtki među kojima su Franck, Luka Rijeka, Inker Zaprešić, a doznajemo i da su neke hrvatske kompanije već uspjele ostvariti svoja potraživanja.

Iz Kraša su nam poručili kako Kraš od 2003. godine privremeno koristi svoje poslovne prostore, sukladno odlukama nadležnih organa Srbije i čeka daljnje rješenje međusobnih odnosa dviju država.

Usuglasivanje stavova do ožujka

Prema srbijanskom zakonu tvrtke za koje se utvrdi da im je većinski vlasnik iz Hrvatske ili neke druge republike bivše države neće biti predmet privatizacije. Do ožujka iduće godine tvrtke se međusobno moraju usuglasiti oko zahtjeva, a ne uspiju li postići dogovor, izračun stvarnog udjela hrvatskih tvrtki u srbijanskim tvrtkama obavit će Agencija za privatizaciju.

Do sada se problem imovine tvrtki rješavao tako da su uredbe srbijanske vlade sadržavale načelo sporazumne podjele imovine između prijašnjih i sadašnjih vlasnika nekretnina, dok bi u slučaju izostanka sporazuma nekretnina išla u privatizaciju. Nova uredba omogućava hrvatskim tvrtkama da zatraže udio u kapitalu tvrtki u Srbiji koje koriste njihovu imovinu.

Komentara 2

OB
-obrisani-
13:22 03.12.2009.

Hrvatske \"tvrtke\" u Srbiji mogu dobit\' samo jednog tvrdog...Dok ne vratite uništenu i otetu imovinu Srba proteranih \'95. i dok ne dozvolite ulazak srpskog kapitala u vašu banana republiku u odnosu koliko je hrvatski prisutan u Srbiji, dakle ni manje ni više, od ovoga nema ništa. I punto!

OB
-obrisani-
13:43 03.12.2009.

Tako Magic, u textu ni jedne reči o opljačkanom kapitalu Srpkih firmi , konfiskaciji svih odmarališta, a o pljački proteranih Srba da i ne govorimo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije