Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sankt Peterburg

Hrvatske tvrtke na sajmu brodogradnje u Rusiji

18.09.2019.
u 12:35

Domaća industrija proizvodnje brodske opreme zapošljava oko 7000 djelatnika u preko 180 tvrtki, a na sajmu u Rusiji predstavljanju se riječke tvrtke Vulkan Nova i Inelteh, te Pastor Inženjering i tvrtka ACM-J.E.K. iz Zagreba

Na Međunarodnom sajmu brodograđevne industrije  NEVA, koji se od 17. do 20. rujna održava u Sankt Peterburgu sudjeluju i  hrvatski proizvođači brodske opreme.  Na zajedničkom izložbenom prostoru Hrvatske gospodarske komore predstavljaju se riječke tvrtke Vulkan Nova i Inelteh, te Pastor Inženjering i tvrtka ACM-J.E.K. iz Zagreba.

- Ne izlažemo neki konkretan proizvod, cilj je stvaranje novih kontakata s ruskim brodogradilištima i predstavljamo brodske protupožarne sustave i instalacije, od projektnih rješenja do isporuke opreme i ugradnje. U brodogradnji smo prisutni godinama, a s obzirom na drastično smanjenje domaćeg tržišta pokušavamo taj dio poslovanja nadomjestiti stranim brodogradilištima. Rusija je u zadnje vrijeme počela poticati domaću izgradnju ribarske flote i tu želimo biti prisutni - komentira predsjednik Uprave Pastor inženjeringa Davor Štern, uz napomenu da im trenutno oko 30 posto proizvodnje ide u izvoz.

Sajam NEVA je, inače, jedan od najvažnijih sajmova pomorstva i brodogradnje u Rusiji. Bijenalnog je karaktera, a ove se godine održava 15. put. Na zadnjem održanom sajmu 2017. sudjelovalo je više od 600 izlagača iz 37 zemalja, a posjetilo ga je više od 20.000 posjetitelja. Ove godine nacionalne štandove, kako stoji u priopćenju HGK, osim Hrvatske imaju i baltičke države,Kina, Danska, Finska, Njemačka, Island, Nizozemska, Norveška, Poljska, Rusija i Turska. Zašto je prisutna Hrvatska govore i podaci prema kojima  hrvatska industrija proizvodnje brodske opreme zapošljava oko 7000 djelatnika u preko 180 tvrtki. Pri tom, udio domaćeg materijala i opreme iznosi od 20 do 22 posto od ugovorene cijene broda, ovisno o tipu broda i brodogradilištu. Naše tvrtke proizvode dijelove i opremu za sve segmente broda, od motora i opreme za palubu, preko  ventilacijske i klima opreme pa sve do namještaja i interijera. Također pružaju i inženjerske usluge u brodogradnji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije