Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti

Bez posla je u ožujku u EU28 bilo ukupno 17,481 milijun građana, od čega njih 13,824 milijuna u eurozoni.
03. svibnja 2018. u 07:32 7 komentara 236 prikaza
zavod za zapošljavanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nezaposlenost u EU zadržala se u ožujku na najnižoj razini u devet i pol godina, a Hrvatska je bila među zemljama s najvećim padom stope nezaposlenosti u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Radnici DRAMATIČNE BROJKE Evo koliko je radno aktivnih stanovnika izgubila Hrvatska od ulaska u EU

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u EU bila je u ožujku nepromijenjena u odnosu na veljaču kada je iznosila 7,1 posto. To je njezina najniža razina od rujna 2008. godine, napominju u Eurostatu.

U prošlogodišnjem ožujku iznosila je 7,9 posto.

Nezaposlenost je stagnirala i u eurozoni, na 8,5 posto, najnižoj razini od prosinca 2008. godine. U istom mjesecu prošle godine iznosila je 9,4 posto.

Bez posla je u ožujku u EU28 bilo ukupno 17,481 milijun građana, od čega njih 13,824 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj smanjen u odnosu na veljaču za 94 tisuće u EU, te za 83 tisuća u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak broj nezaposlenih u EU manji je za 1,93 milijuna, te za 1,414 milijuna u eurozoni, izračunali su u Eurostatu.

Među zemljama EU-a najnižu je stopu nezaposlenosti u ožujku bilježila Češka, od 2,2 posto. Slijede Malta i Njemačka s 3,3 odnosno 3,4 posto.

09042010 zagreb hzz burza zapošljavanje nezaposlenost posao traženje poslovi foto: hrvoje dominic Eurostat: Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom stope nezaposlenosti

Najvišu stopu nezaposlenosti bilježila je Grčka, od 20,6 posto u siječnju, te Španjolska, od 16,1 posto.

U Hrvatskoj je prema podacima Eurostata sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u ožujku iznosila 9,4 posto i smanjena je za 0,2 postotnog boda u odnosu na veljaču. U prošlogodišnjem ožujku iznosila je 11,8 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u ožujku bilo 169 tisuća građana, četiri tisuće manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj smanjen za 45 tisuća.

Velika većina zemalja EU-a bilježila je niže stope nezaposlenosti nego u istom mjesecu prošle godine. Izuzetak su Litva gdje je stopa nezaposlenosti stagnirala, i Estonija, gdje je porasla za 1,2 postotna boda.

Hrvatska je bila u skupini zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, za 2,4 postotna boda, pokazuju podaci Eurostata.

Boris Drilo Boris Drilo: 'Digitalna transformacija ne donosi povećanje nezaposlenosti'

Najviše je pala stopa nezaposlenosti na Cipru, za 3,2 postotna boda. Slijedi Grčka s padom stope nezaposlenosti za 2,6 postotnih bodova.

Stagnacija nezaposlenosti mladih

Stopa nezaposlenosti među mladima u EU tek je neznatno smanjena u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši s 15,7 na 15,6 posto, procjenjuju u Eurostatu.

U eurozoni smanjena je za 0,2 postotna boda, na 17,3 posto.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak manja je za 1,7 postotnih bodova i u EU i u eurozoni, pokazuju procjene Eurostata.

Bez posla je u EU u ožujku bilo ukupno 3,5 milijuna građana u dobi do 25 godina, od čega njih 2,449 milijuna u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj smanjen za 409 tisuća u EU, te za 305 tisuća u eurozoni.

Među zemljama EU najnižu je stopu nezaposlenosti u toj dobnoj skupini bilježila Njemačka, od 6,1 posto. Slijede Češka sa 6,8 posto i Nizozemska sa 7,0 posto.

Najvišu stopu nezaposlenosti mladih bilježila je pak Grčka, od 42,3 posto u siječnju. Slijede Španjolska s 35 posto i Italija s 31,7 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mladih u ožujku bila nepromijenjena u odnosu na veljaču kada je iznosila 23,3 posto. Time je u odnosu na prošlogodišnji ožujak smanjena za 5,5 postotnih bodova.

Bez posla je u ožujku bilo 36 tisuća građana u dobi do 25 godina, kao i u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj smanjen za 13 tisuća, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Mladi u EU manje su mobilni nego što se misli, 90% zaposlenih živi u mjestu boravka Mobilnost mladih u EU Mnogi ne žele od kuće ni zbog posla MARINA ŠUNJERGA Hoćemo li se pokrenuti ili ćemo do 2030. čekati svog Macrona radnici Marina Šunjerga Radnike koji su nužni morat će se loviti i većim primanjima
VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • Deleted user:

    Ne vidite da u hrvatskoj nema tko raditi ...slijeci ste od plenoovica kgk itd...

  • bizonko1:

    Pa kad netko poput Plenkovica ciljano i u dogovoru s briselskim sefovima iseli 80.000 tisuca ljudi i jos dodatno zaposli 10.000 maloummih rodjaka u javna poduzeca, bilo bi cudno da nema rezultata. Sposoban je on.

  • stefj:

    Eh, bilo bi super da je taj pad nezaposlenosti posljedica povećanja zaposlenosti, no, na žalost, to je posljedica iseljavanja. Zato je vrlo žalosno kada se neki političar javno hvali tim podatkom... Danas imamo još uvijek preko 100.000 manje zaposlenih nego ... prikaži još! prije krize, uz napomenu da nikada nije bilo toliko zaposlenih u državnim i javnim strukturama kao sada. Porazni rezultati... Drugi problem je struktura nezaposlenih i struktura socijalnih naknada, gdje se nezaposlenima niti ne isplati, niti ne žele bilo što raditi.