Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurostat

Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom cijena stambenih nekretnina

stanovi
Ivica Galovic/PIXSELL/Ilustracija
07.10.2019.
u 16:09

Cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle su u drugom tromjesečju za 10,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Hrvatska je u drugom tromjesečju bila među zemljama Europske unije s najizrazitijim rastom cijena stambenih nekretnina u odnosu na isto razdoblje godine ranije, više nego dvostruko većim od europskog prosjeka, pokazale su u ponedjeljak procjene europskog statističkog ureda.

Cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle su u drugom tromjesečju za 10,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Time je rast cijena dodatno ubrzao na godišnjoj razini, nakon 7,4-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Snažniji rast cijena na godišnjoj razini zabilježile su samo Mađarska, za 14 posto, i Luksemburg, za 11,4 posto. U skupini je još izdvojen Portugal, s rastom cijena od 10,1 posto.

Prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda, pad cijena stambenih nekretnina u odnosu na godinu ranije bilježila je samo Italija, od 0,2 posto.

Na razini Europske unije i eurozone cijene mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina porasle su po 4,2 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine. U prvom ovogodišnjem kvartalu uvećane su prema revidiranim Eurostatovim podacima za 4,1 posto.

Luksemburg među zemljama s najvećim rastom cijena i na kvartalnoj razini

Na tromjesečnoj su razini u razdoblju od travnja do lipnja prema podacima kojima je Eurostat raspolagao najviše porasle cijene stambenih nekretnina u Latviji, za 5,6 posto, a slijedi Luksemburg, s 5,1 posto te Cipar, sa 4,2 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasle za 2,6 posto u odnosu na prvo tromjesečje kada su uvećane 3,5 posto.

Nijedna zemlja nije zabilježila pad cijena na kvartalnoj razini.

Na razini EU-a cijene stambenih nekretnina u drugom su kvartalu porasle za 1,6 posto u odnosu na prvo tromjesečje kada su prema revidiranim podacima porasle za 0,4 posto.

Još je izrazitije njihov kvartalni rast ubrzao u eurozoni, na 1,7 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca, izračunali su europski statističari.

Ključne riječi

Komentara 7

ST
stefj
16:37 07.10.2019.

Eto, što rade državne subvencije, uglavnom su povećale zaradu bankama i agencijama...

DO
domxerex
17:17 07.10.2019.

Tri su razloga. Prvi je što se kod nas štedi u ciglama (zakon ponude i potražnje). Doslovno se štedi u ciglama da bi se sazidalo nešto svoje. Drugi je što su kod nas radnici preskupi za platiti poslodavcu zbog prevelikih državnih nameta. Treći je zbog velike bankovne kamate.

VH
volim.hrvatsku
18:22 07.10.2019.

Kako rastu , tako ce i padati !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije