Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom cijena stambenih nekretnina

Cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle su u drugom tromjesečju za 10,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine
07. listopada 2019. u 16:09 7 komentara 293 prikaza
stanovi
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/Ilustracija

Hrvatska je u drugom tromjesečju bila među zemljama Europske unije s najizrazitijim rastom cijena stambenih nekretnina u odnosu na isto razdoblje godine ranije, više nego dvostruko većim od europskog prosjeka, pokazale su u ponedjeljak procjene europskog statističkog ureda.

Ilustracija Poticana stanogradnja Država počinje graditi stanove za najam

Cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle su u drugom tromjesečju za 10,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Time je rast cijena dodatno ubrzao na godišnjoj razini, nakon 7,4-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Snažniji rast cijena na godišnjoj razini zabilježile su samo Mađarska, za 14 posto, i Luksemburg, za 11,4 posto. U skupini je još izdvojen Portugal, s rastom cijena od 10,1 posto.

Prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda, pad cijena stambenih nekretnina u odnosu na godinu ranije bilježila je samo Italija, od 0,2 posto.

Novogradnja Gradnja kuća i stanova Broj novih stanova negdje je manji i do sedam puta, jedino je u ovom gradu na razini 2008. godine

Na razini Europske unije i eurozone cijene mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina porasle su po 4,2 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine. U prvom ovogodišnjem kvartalu uvećane su prema revidiranim Eurostatovim podacima za 4,1 posto.

Luksemburg među zemljama s najvećim rastom cijena i na kvartalnoj razini

Na tromjesečnoj su razini u razdoblju od travnja do lipnja prema podacima kojima je Eurostat raspolagao najviše porasle cijene stambenih nekretnina u Latviji, za 5,6 posto, a slijedi Luksemburg, s 5,1 posto te Cipar, sa 4,2 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasle za 2,6 posto u odnosu na prvo tromjesečje kada su uvećane 3,5 posto.

Ilustracija NEKRETNINE Cijene stanova rastu u Splitu: Za kvadrat se plaća i po 4000 eura

Nijedna zemlja nije zabilježila pad cijena na kvartalnoj razini.

Na razini EU-a cijene stambenih nekretnina u drugom su kvartalu porasle za 1,6 posto u odnosu na prvo tromjesečje kada su prema revidiranim podacima porasle za 0,4 posto.

Još je izrazitije njihov kvartalni rast ubrzao u eurozoni, na 1,7 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca, izračunali su europski statističari.

NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • stefj:

    Eto, što rade državne subvencije, uglavnom su povećale zaradu bankama i agencijama...

  • domxerex:

    Tri su razloga. Prvi je što se kod nas štedi u ciglama (zakon ponude i potražnje). Doslovno se štedi u ciglama da bi se sazidalo nešto svoje. Drugi je što su kod nas radnici preskupi za platiti poslodavcu zbog prevelikih ... prikaži još! državnih nameta. Treći je zbog velike bankovne kamate.

  • volim.hrvatsku:

    Kako rastu , tako ce i padati !!!!!