Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Minus

HRT proteklu godinu završio s gubitkom od 105 milijuna kuna

'zivot...zagreb...15.05.2008.  prisavlje 3, hrt, dodjela godisnjih nagrada hrt-ovcima, vanja sutlic,  foto: Goran Stanzl'
'Goran Stanzl'
29.04.2010.
u 18:45

Gubitak u prošloj godini nastao je najvećim dijelom zbog krivog plana, a ugrozili su ga ponajprije upola manji prihodi od marketinga nego što je planirano.

HRT će završiti 2009. godinu s oko 105 milijuna kuna gubitka, no već prvo tromjesečje, kako doznajemo, donosi plus od oko 5,1 milijun kuna. Dakako, ono nije mjerilo za financijsku sliku cijele poslovne godine pa na HRT-u ne skrivaju da će i ova godina završiti u minusu.

Saniranje gubitaka

Gubitak u prošloj godini nastao je najvećim dijelom zbog krivog plana, a ugrozili su ga ponajprije upola manji prihodi od marketinga nego što je planirano. Prošle godine bile su i isplaćene otpremnine za oko 225 osoba kojima je ponuđena poticajna mirovina. Problem je HRT-u i novi Zakon o PDV-u kojim se povećava iznos nepriznata dijela pretporeza. Bolji rezultati poslovanja u prvom tromjesečju rezultat su, pak, konkretnih mjera, od štednje do većih mjera naplate potraživanja koje se dijelom rješavaju i nagodbom. Osim toga, i prihodi od marketinga pune se prema planu. Trenutačno HRT ima dug od oko 600 milijuna kuna, a potražuje oko 550 milijuna. Nedavno su raspisali javni natječaj za odabir banke od koje bi uzeli kredit od 150 milijuna kuna radi refinanciranja dugova koji dolaze na naplatu.

Novi troškovi

Za razliku od prijašnjih kredita, ovaj bi bio do tri godine uz godinu dana počeka i uz manju kamatu do pet postotnih bodova. Troškovi koji ove godine najviše pogađaju poslovanje jesu Svjetsko prvenstvo u nogometu i već održane Olimpijske igre s cijenom od oko 60 milijuna kuna. Novi je, pak, menadžment uspio primjerice ispregovarati ugovor o prijenosu Formule na jednu godinu, umjesto tri, i uz šest puta nižu cijenu.

 

Ključne riječi

Komentara 20

MO
mocira
19:50 29.04.2010.

Smanjiti im plaće dok ne vrate dug

MO
mocira
19:51 29.04.2010.

A koliko je tu uhljebljenih na dobroj plaći

UI
uvijek i sve
23:11 29.04.2010.

A kad su to kumunjare znali radit i upravljat ičim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije