Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HRT proteklu godinu završio s gubitkom od 105 milijuna kuna

Gubitak u prošloj godini nastao je najvećim dijelom zbog krivog plana, a ugrozili su ga ponajprije upola manji prihodi od marketinga nego što je planirano.
29. travnja 2010. u 18:45 20 komentara 4 prikaza
'zivot...zagreb...15.05.2008.  prisavlje 3, hrt, dodjela godisnjih nagrada hrt-ovcima, vanja sutlic,  foto: Goran Stanzl'
Foto: 'Goran Stanzl'

HRT će završiti 2009. godinu s oko 105 milijuna kuna gubitka, no već prvo tromjesečje, kako doznajemo, donosi plus od oko 5,1 milijun kuna. Dakako, ono nije mjerilo za financijsku sliku cijele poslovne godine pa na HRT-u ne skrivaju da će i ova godina završiti u minusu.

Saniranje gubitaka

Gubitak u prošloj godini nastao je najvećim dijelom zbog krivog plana, a ugrozili su ga ponajprije upola manji prihodi od marketinga nego što je planirano. Prošle godine bile su i isplaćene otpremnine za oko 225 osoba kojima je ponuđena poticajna mirovina. Problem je HRT-u i novi Zakon o PDV-u kojim se povećava iznos nepriznata dijela pretporeza. Bolji rezultati poslovanja u prvom tromjesečju rezultat su, pak, konkretnih mjera, od štednje do većih mjera naplate potraživanja koje se dijelom rješavaju i nagodbom. Osim toga, i prihodi od marketinga pune se prema planu. Trenutačno HRT ima dug od oko 600 milijuna kuna, a potražuje oko 550 milijuna. Nedavno su raspisali javni natječaj za odabir banke od koje bi uzeli kredit od 150 milijuna kuna radi refinanciranja dugova koji dolaze na naplatu.

Novi troškovi

Za razliku od prijašnjih kredita, ovaj bi bio do tri godine uz godinu dana počeka i uz manju kamatu do pet postotnih bodova. Troškovi koji ove godine najviše pogađaju poslovanje jesu Svjetsko prvenstvo u nogometu i već održane Olimpijske igre s cijenom od oko 60 milijuna kuna. Novi je, pak, menadžment uspio primjerice ispregovarati ugovor o prijenosu Formule na jednu godinu, umjesto tri, i uz šest puta nižu cijenu.

 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Tvrtka Solvis
Tvrtka Solvis
Uspješna priča o najvećem domaćem proizvođaču solarnih panela