Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HNB kontinuirano prati poslovanje HPB-a, nepravilnosti otklonjene

Iz dostavljenih informacija i izvješća HPB-a evidentno je da je nova uprava poduzela potrebne aktivnosti za potpuno usklađivanje poslovanja sa zakonom i podzakonskim propisima i poslovanje u skladu s dobrim praksama bankarskog poslovanja.
30. prosinca 2009. u 13:27 3 komentara 3 prikaza
rohatinski
Foto: Patrik Macek/VLM

Hrvatska narodna banka oglasila se nakon uhićenja u Hrvatskoj poštanskoj banci s priopćenjem u kojem ističe da kontinuirano prati poslovanje banke, da su sve nepravilnosti uklonjene, da se rezultati poslovanja popravljaju te da bi najavljena dokapitalizacija mogla to dodatno popraviti. Priopćenje središnje banke donosimo u cijelosti.

"Hrvatska narodna banka kontinuirano prati provođenje mjera naloženih HPB-u koje za cilj imaju otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti te poboljšanje stanja u banci. Aktivnosti koje je nova uprava banke poduzela na "čišćenju" kreditnog portfelja rezultirale su izdvajanjem dodatnih rezervacija i unaprjeđenjem procesa identifikacije, mjerenja i upravljanja kreditnim rizikom. Isto podrazumijeva uspostavljanje transparentnog procesa odobravanja plasmana, unaprjeđenje i usvajanje internih akata kojima se adekvatno regulira ovaj dio poslovanja banke te intenziviranje naplate dospjelih plasmana. Osim navedenog poduzete su aktivnosti na unaprjeđenju ostalih poslovnih procesa banke te se osobita pozornost obraća na aktivnosti upravljanja troškovima.

Također, Hrvatska narodna banka prati pokazatelje poslovanja, koji u posljednjem tromjesečju upućuju na pozitivne trendove. Depozitna se osnova banke u posljednjem tromjesečju povećava, a struktura imovine banke u istom razdoblju pokazuje povećanje visokolikvidnih sredstava te banka nema problema s pravodobnim ispunjavanjem svih svojih obveza.

Iz dostavljenih informacija i izvješća evidentno je da je nova uprava poduzela potrebne aktivnosti za potpuno usklađivanje poslovanja sa zakonom i podzakonskim propisima i poslovanje u skladu s dobrim praksama bankarskog poslovanja. Isto se odražava u poboljšanom poslovanju banke, a planirana dokapitalizacija u 2010. godini dodatno će pozitivno utjecati na stopu adekvatnosti kapitala i cjelokupno poslovanje banke."

Zanimljivo
Maknuli su tepih iz sobe, a ono što ih je dočekalo ispod iznenadilo mnoge: 'Nekada je bilo popularno'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • basket:

    sa kosorkom je dosla nova era, hep, ina, hz, hac pa sad i hpb...ocito je odlucila uvesti reda u sve javne firme...neka samo tako nastavi i dobiti ce potporu naroda

  • Opomena:

    HRVATSKA UOPCE NEMA VANJSKOG DUGA--SVE SU TO NASE PARE POKRADENE U HRVATSKOJ SAMO SE VRATILE U HRVATSKU U OBLIKU KREDITA--ZNACI DVOSTRUKO SMO OPLJACKANI---JUGOPROFILI,hihihihiihihi

  • sudac:

    hrvatski financiski sektor spada medu najkvalitetnije u svijetu, zato kod nas nije bilo propadanja banaka i zato hnb lako moze otkriti nepravilnosti kao sto su ove u hpb