Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

HNB kontinuirano prati poslovanje HPB-a, nepravilnosti otklonjene

rohatinski
Patrik Macek/VLM
30.12.2009.
u 13:27

Iz dostavljenih informacija i izvješća HPB-a evidentno je da je nova uprava poduzela potrebne aktivnosti za potpuno usklađivanje poslovanja sa zakonom i podzakonskim propisima i poslovanje u skladu s dobrim praksama bankarskog poslovanja.

Hrvatska narodna banka oglasila se nakon uhićenja u Hrvatskoj poštanskoj banci s priopćenjem u kojem ističe da kontinuirano prati poslovanje banke, da su sve nepravilnosti uklonjene, da se rezultati poslovanja popravljaju te da bi najavljena dokapitalizacija mogla to dodatno popraviti. Priopćenje središnje banke donosimo u cijelosti.

"Hrvatska narodna banka kontinuirano prati provođenje mjera naloženih HPB-u koje za cilj imaju otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti te poboljšanje stanja u banci. Aktivnosti koje je nova uprava banke poduzela na "čišćenju" kreditnog portfelja rezultirale su izdvajanjem dodatnih rezervacija i unaprjeđenjem procesa identifikacije, mjerenja i upravljanja kreditnim rizikom. Isto podrazumijeva uspostavljanje transparentnog procesa odobravanja plasmana, unaprjeđenje i usvajanje internih akata kojima se adekvatno regulira ovaj dio poslovanja banke te intenziviranje naplate dospjelih plasmana. Osim navedenog poduzete su aktivnosti na unaprjeđenju ostalih poslovnih procesa banke te se osobita pozornost obraća na aktivnosti upravljanja troškovima.

Također, Hrvatska narodna banka prati pokazatelje poslovanja, koji u posljednjem tromjesečju upućuju na pozitivne trendove. Depozitna se osnova banke u posljednjem tromjesečju povećava, a struktura imovine banke u istom razdoblju pokazuje povećanje visokolikvidnih sredstava te banka nema problema s pravodobnim ispunjavanjem svih svojih obveza.

Iz dostavljenih informacija i izvješća evidentno je da je nova uprava poduzela potrebne aktivnosti za potpuno usklađivanje poslovanja sa zakonom i podzakonskim propisima i poslovanje u skladu s dobrim praksama bankarskog poslovanja. Isto se odražava u poboljšanom poslovanju banke, a planirana dokapitalizacija u 2010. godini dodatno će pozitivno utjecati na stopu adekvatnosti kapitala i cjelokupno poslovanje banke."

Komentara 3

BA
basket
14:28 30.12.2009.

sa kosorkom je dosla nova era, hep, ina, hz, hac pa sad i hpb...ocito je odlucila uvesti reda u sve javne firme...neka samo tako nastavi i dobiti ce potporu naroda

OP
Opomena
14:21 30.12.2009.

HRVATSKA UOPCE NEMA VANJSKOG DUGA--SVE SU TO NASE PARE POKRADENE U HRVATSKOJ SAMO SE VRATILE U HRVATSKU U OBLIKU KREDITA--ZNACI DVOSTRUKO SMO OPLJACKANI---JUGOPROFILI,hihihihiihihi

SU
sudac
15:38 30.12.2009.

hrvatski financiski sektor spada medu najkvalitetnije u svijetu, zato kod nas nije bilo propadanja banaka i zato hnb lako moze otkriti nepravilnosti kao sto su ove u hpb

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije