Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

HGK pomogao maloj brodogradnji prijedlogom zakonskih izmjena

brodogradilista
Arhiva VL
10.02.2010.
u 11:37

Izmjene Zakona o posebnim porezima utjecat će na oporavak male brodogradnje iako je šteta koja je proizašla iz prvotnog zakona teško nadoknadiva u sljedeće dvije godine.

Nakon više mjeseci upozoravanja na posljedice koje prvotni zakon ima na malu brodogradnju, prihvaćeno je smanjenje posebnih poreza u obliku izmjene Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove za koje su se zalagali Hrvatska gospodarska komora, Udruženje male brodogradnje u HGK, Klaster male brodogradnje, Klaster brodogradnje i Udruga nautičke proizvodnje. Izmjene Zakona o posebnim porezima utjecat će na oporavak male brodogradnje iako je šteta koja je proizašla iz prvotnog zakona teško nadoknadiva u sljedeće dvije godine.

- Mala brodogradnja gotovo je dovedena do kraha što recesijom što Zakonom o dodatnim nametima. Iako je prvotni zakon imao teške posljedice na malu brodogradnju, izmjene zakona, odnosno smanjenje posebnih poreza dobra je osnova za oporavak te industrijske grane. Drago nam je da smo našli razumijevanje za svoje probleme u Hrvatskoj gospodarskoj komori koja je uspjela uvjeriti zakonodavca da donese izmjene zakona i pomogne ovoj grani gospodarstva - rekao je predsjednik Udruženja male brodogradnje u HGK i predsjednik uprave Bimex Proma Boris Vukušić.

Udruženje podržava promjenu zakona nadajući se skorašnjim izmjenama i dopunama koje će ići prema potpunom ukidanju trošarina i ravnopravnosti tržišnog natjecanja između uvoznika i domaćih brodograditelja. U izmjenama zakona i prvotnom zakonu uvoznici su u povoljnijem položaju zbog obračuna trošarina koje plaćaju na neto uvoznu cijenu bez marže, a domaći brodograditelji na svoju prodajnu cijenu.

Također, prijedlog je da se u budućnosti vođenje evidencije o naplaćenim trošarinama prenese na Poreznu upravu jer to, pored svih opterećenja, ne bi trebao biti posao proizvođača. Pretpostavljamo da će se vrlo brzo i ovaj zakon morati prilagoditi zakonima EU što će u konačnici biti dobro za male brodograditelje.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
15:24 10.02.2010.

Ova država nije za pametne i one koji hoće nešto proizvoditi,ali zato se moramo već jednom pobuniti i pokazati zube jer ovako više nije moguće živjeti! Žalosno je da se sve u ovoj državi svodi na šverc i usluge ,, a oni koji se bave proizvodnjom sputavaju se na 100 načina.Glavni problem vladajućih garnitura prema ekonomiji ove zemlje je što nikad nisu donesli gospodarsku strategiju a bojim se da i neće.Za ovu štetu u maloj brodogradnji bi trebali smjesta podnesti ostavke svi odgovorni,od ministra do sitnijih riba,ali od toga ništa jer je ovo kap u moru u odnosu na ostalu pljačku i uništavanje države!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije