Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Gospodin Fin: Evo kako mirovinska osiguravajuća društva investiraju našu štednju i isplaćuju mirovine

Pratite najdetaljniji YouTube special o mirovinama u Hrvatskoj i saznajte sve o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu. S Gospodinom Finom napravite dobar plan za svoju mirovinu!
11. svibnja 2021. u 12:17 2615 prikaza
UMFO

Prosječan hrvatski umirovljenik u starosnoj mirovini provede 21 godinu i dva mjeseca. Stoga biste, kada planirate svoj život u mirovini, trebali računati na to kako očuvati dobar životni standard tijekom najmanje dva ili tri desetljeća. Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, podsjeća da tijekom radnog vijeka i u trenutku odlaska u mirovinu morate donijeti niz važnih odluka o kojima će ovisiti visina vaše mirovine.

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE KAKO OSTVARITI MIROVINU IZ DRUGOG STUPA

Pretpostavka je da ste tijekom cijelog radnog vijeka stabilno štedjeli u drugom obveznom mirovinskom stupu, sami aktivno birali svoj mirovinski fond i redovito pratili prinose i stanje svoje mirovinske štednje na osobnom računu.

U trenutku odlaska u mirovinu morate odabrati želite li mirovinu samo iz prvog ili prvog i drugog mirovinskog stupa. Mirovine iz prvog stupa uvijek obračunava i isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Ako odaberete samo mirovinu iz prvog stupa, sva vaša mirovinska štednja iz drugog stupa prenosi se u državni proračun.

Ako odaberete mirovinu i iz drugog stupa, važan je korak odabrati mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) koje će vam ju isplaćivati. Kada to učinite, Regos će vašu cjelokupnu kapitaliziranu štednju iz drugog stupa prenijeti u odabrani MOD. U tom trenutku sklapate ugovor o isplati mirovine prema modelu koji ste sami odabrali.

Važno je znati da mirovinska osiguravajuća društva imaju isti cilj kao i obvezni mirovinski fondovi, a to je da ostvaruju prinose na vašu mirovinsku štednju. Oni također investiraju vašu štednju, ali zbog zajamčene sigurnosti isplate mirovina riječ je o konzervativnoj politici ulaganja. MOD jamči isplatu vaših mjesečnih mirovina. Novac za isplatu mirovina na posebnom je računu, ne smije se koristiti za redovne troškove društva niti ulazi u stečajnu masu.

Kako biste se što bolje informirali o mirovinskoj štednji u drugom i trećem stupu te napravili dobar plan za mirovinu, pratite videoserijal Gospodin Fin na YouTube kanalu Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. Na digitalnoj platformi umfo.hr pratite i analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka uz čiju ćete pomoć dobiti relevantna objašnjenja o mirovinama. Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi UMFO.
(Izvor: HZMO, siječanj 2021.)

Gospodin Fin: Važno je zapamtiti!

  1. Kad ostvarite pravo na mirovinu, birate želite li mirovinu samo iz prvog ili iz prvog i drugog stupa.
  2. Mirovine iz prvog stupa isplaćuje HZMO. Mirovine iz drugog stupa isplaćuje MOD.  
  3. S odabranim MOD-om sklapate ugovor o mirovini, koju dobivate doživotno.

I mirovine iz drugog stupa redovito se usklađuju

Jeste li znali da se, jednako kao što se dvaput godišnje usklađuju mirovine iz prvog stupa, usklađuju i mirovine iz drugog stupa. Riječ je o usklađivanju dvaput godišnje prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena za prethodno polugodište. To su podaci o inflaciji koje objavljuje Državni zavod za statistiku.

Napravite dobar plan za svoju mirovinu

Razgovarajte odmah s Gospodinom Finom i na Viberu te saznajte dodatne, personalizirane informacije o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu te kako štedjeti za svoju mirovinu. Gospodin Fin nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s bihevioralnim stručnjacima i vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip.

UMFO | Autor :

PRISLONITE KAMERU MOBITELA I SKENIRAJTE QR KOD ILI KLIKNITE OVDJE I ODMAH ZAPOČNITE RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima Večernjeg i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se