Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Glas poduzetnika: Zašto Vlada neprestano diskriminira poduzetnike?

"Na ovaj način izostavljeni su mikropoduzetnici kojih ima najviše. Ali, daleko od toga da je ovo prvi put da Vlada ne misli na one koji nose hrvatsko gospodarstvo, a podsjetimo samo kako upravo mikro i mali poduzetnici čine čak 50 posto gospodarstva i zaposlenih", napominju
21. lipnja 2020. u 15:33 5 komentara 797 prikaza
Zagreb: Održan prosvjed prijevoznika, turističkih djelatnika te svih koji se bave eventima
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zašto Vlada neprestano diskriminira pojedine poduzetnike, upitali su u nedjelju iz udruge Glas poduzetnika UGP), prozivajući Vladu za nedopustive propuste u pravilima za nastavak mjera pomoći poduzetnicima.

"Po tko zna koji put Vlada diskriminira poduzetnike! Nakon uporne borbe UGP-a, u mjere za lipanj ipak je ušao destination retail, ali samo one tvrtke koje imaju do deset zaposlenih. S druge strane, mjera skraćenog radnog tjedna vrijedi samo za one s više od deset zaposlenih", priopćili su iz UGP-a. Na taj način, upozoravaju, iz jednih i drugih mjera ostaju izostavljene mnoge tvrtke, što smatraju nedopustivim. Ističu kako nisu prestali upozoravati na štetnost "diskriminatornih pravila u mjerama za spas radnih mjesta".

Milanović sastanak s predsjednikom Udruga Glas poduzetnika predstavila svoj program Milanoviću

Vlada na čelu s Plenkovićem paušalno donosi propise

"Vlada RH, na čelu s Andrejom Plenkovićem, čini se kao da paušalno donosi propise, ne razmišljajući sveobuhvatno i zaboravljajući mnoge poslovne subjekte", smatraju u UGP-u.

Nakon što su mjere produžene samo za neke djelatnosti utvrdili su, kažu, kako je diskriminiran niz djelatnosti, primjerice one koje se vezane za turizam, a ne pripadaj sektoru turizma prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), poput rent-a-cara. Nova u nizu diskriminacija, tvrde, vezana je za mjeru “skraćeni radni tjedan“, koja vrijedi samo za tvrtke koje imaju više od deset zaposlenih.

"Na ovaj način izostavljeni su mikropoduzetnici kojih ima najviše. Ali, daleko od toga da je ovo prvi put da Vlada ne misli na one koji nose hrvatsko gospodarstvo, a podsjetimo samo kako upravo mikro i mali poduzetnici čine čak 50 posto gospodarstva i zaposlenih", napominju.

Vlada je, navode u UGP-u, opet pokazala da ili ne razumije ili ih nije briga za mikropoduzetnike, koji čine okosnicu hrvatskog gospodarstva.

HBOR Poduzetnici odsada mogu sigurno izvoziti robu do 150 tisuća eura

U nedostatku potpore nakon krize nas očekuje pomor mikropoduzetnika

"Prije izbijanja koronakrize poduzetnici početnici i žene poduzetnice su se pripremali za likvidaciju tvrtki, jer još nemaju dovoljno prihoda za plaćanje doprinosa iz i na plaće direktora. Kako čujemo, sad su dobili razlike za uplatu i u nedostatku potpore sad nakon krize nas očekuje pomor mikropoduzetnika, što će imati dalekosežne negativne posljedice na naše gospodarstvo", upozoravaju.

Dodaju da se, dok se za tvrtke iznad 10 zaposlenih pregovara sa sindikatima i traže rješenja, mikropoduzetnike pušta da propadnu. "Smatramo da bi svi poduzetnici koji imaju do 10 zaposlenih trebali dobiti potporu za očuvanje radnih mjesta ukoliko im je promet pao više od 50", ocjenjuju u Glasu poduzetnika.

"Što to rade Vlada RH i Andrej Plenković? Čini se kao da se igraju sa sudbinama građana, proizvoljno određujući kriterije, loptajući se s brojkama, ubacujući i izbacujući pojedine poduzetnike iz mjera koje njima čine razliku između poslovanja i propadanja", upozoravaju u UGP-u. Potrebna je, tvrde, sustavnost u donošenju propisu, imajući na umu sve poduzetnike, "a toga ovdje nema ni u tragovima".

IZIDOR PELAJIĆ
Poznati hrvatski meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na dan izbora
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
  • stefj:

    Nije lako biti poduzetnik u Hrvatskoj, naročito mikro, mali ili srednji. Imate visoke poreze i davanja, a država i javna služba vam nije partner već glavni protivnik... No to nije nimalo čudno budući da se gospodarski smjer zemlje već desetljećima ... prikaži još! određuje dogovorom politike i sindikata javnih službi, uz malo sufliranje velikih tvrtki (HUP). I to je to... Najbolje se to vidi po zakonima, propisima i ostalom koji su pisani za 1-2% poduzeća, tj. kao da svako poduzeće ima stotine ili tisuće radnika i ogromnu administraciju... To je taj isti gospodarski smjer koji nas je doveo na dno EU-a, koji je potjerao proizvodnju i investicije iz Hrvatske...

  • četvrti:

    Udruga poduzetnika trebala bi biti u svojim istupima konkretna, ukazivati na konkretan problem, osvjetljavati ga i nuditi rješenja, a ne se gubiti u općenitostima i etiketiranju što sve rezultira politkantstvom. U ovom priopćenju ne vidi se ništa od problema, niti ... prikaži još! su nam ga pojasnili, niti su nam ponudili rješenje. Ovako, oni su se direktno uključili u predizbornu kampanju.

  • ares2020:

    Zašto ? Pa, zato što može ! A zašto se poduzetnici ne usude npr. zatražiti ukidanje Državnog inspektorata koje djeluje kao produžena ruka HDZ-a !!!