Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
div na koljenima

Generalturist otkazao putovanja, putnike obavijestili e-mailom

Generalturist
Patrik Macek/PIXSELL
09.02.2012.
u 10:00

Oštećeni klijenti povrat mogu tražiti preko osiguranja. A agencija s najduljom tradicijom na stupu je srama – radnici nisu dobili plaću od listopada, a za Božić je stigao minimalac.

Jedna od naših najuglednijih agencija s čak 90-godišnjim iskustvom u turističkom poslovanju Generalturist na koljenima je. Svi su aranžmani – a na svojim internetskim stranicama nude baš sve, od jednodnevnih izleta, prodaje avionskih karata do skijaških aranžmana i krstarenja – otkazani.

Uplatili čak i taksu

Svi koji su uplatili putovanja poklonivši povjerenje Generalturistu vrlo će vjerojatno podulje čekati na povrat novca, ako to uopće bude moguće. Agenciji je blokiran račun pa su sva poslovanja, podjednako prijam uplata i povrat novca – obustavljena. Ni Zagrepčanka Maja N. (podaci poznati redakciji), koja je za sebe i obitelj uplatila trodnevno putovanje preko Generalturista, na put neće otići, a na novac, dakako, ne puni iznos, čekat će još dosta vremena. Koliko, ni sama ne zna jer joj nitko od nadležnih na to pitanje nije odgovorio niti do koga može doći telefonom, e-mailom ili osobno.

– Uplatila sam putovanje, osiguranje, čak i boravišnu taksu u mjestu u koje smo trebali putovati, i to smatrala zatvorenom investicijom. No, desetak dana prije puta dobila sam e-mail u kojem me obavještavaju kako su “zbog poteškoća u poslovanju” prisiljeni otkazati sva putovanja i aranžmane.

Referentica koja mi je online prodala aranžman uputila me na ured uprave, no ondje mi nitko ne odgovara na pozive i nema nikoga tko bi mi objasnio što se dogodilo ili me uputio kako do novca koji namjeravam tražiti natrag s obzirom na to da na put nećemo otići. Barem ne s Generalturistom – ispričala nam je čitateljica.

Da je doista tako, uvjerili smo se pokušavajući čak dva dana doći do odgovornih iz Uprave, no odgovora nije bilo. Broj nesuđenih Generalturistovih putnika koji su prevareni nije poznat jer nitko takvu evidenciju ne želi objaviti.

– One koji su uplatili putovanja u poslovnicama upućujemo da ondje s našim referentima pokušaju naći rješenje i dobiti upute, no za one koji su uplatili on-line jedini savjet jest da se obrate osiguravajućoj kući koja je navedena u ugovoru o putovanju – objasnila nam je jedna od rijetkih službenica koje smo zatekli uz telefon u upravi nekad cijenjene agencije.

Nitko nije tražio pomoć

– I prije je bilo agencija koje su imale teškoća u poslovanju i bile u sličnim situacijama kao Generalturist koja je naša članica – objašnjava direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Željko Trezner.

– Očekivali smo da nam se, barem sada kada je došlo do problema, ali i puno ranije jave i potraže pomoć, no ni nitko se nije javio iako je zadatak UHPA-e da služimo članovima. No, u slučaju Generalturista očito je donesena odluka unutar uprave da se sami mogu nositi s nastalom situacijom.

I udruzi se javljaju zakinuti Generalturistovi klijenti, putnici koji su zakinuti za novac, no odgovor im oni ne mogu dati.

Komentara 28

MC
Mort Cinder
10:16 09.02.2012.

pa jel može u ovj državi išta bez kriminala i malverzacija ...... hebote u što smo pretvorili državu ..... a samo prije 20 godina bili smo na početku i mogli smo izgraditi državu kojom bi smo se danas ponosili ...... hbg ..... kako pjesma kaže ..... nisam vratio oružje u MUP, nisa vratio, nisam glup ......

PI
pidocha
10:53 09.02.2012.

eo, zagrepčanima, šta nam čiste snig,iznajmljujem svoje apartmane povoljno,70%popusta znači dvajst ojra po danu(da zaokružimo)

VI
vilica
11:17 09.02.2012.

Pljačka!!! U zatvor s onima koji su opljačkali generalturist i njegovu imovinu prebacili na svoje račune

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije