Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREDITNI BONITET

Fitch će poboljšati rejting, ali ne zna se hoće li skočiti ocjena

Kreditna agencija Fitch
Reuters/ PIXSELL
12.01.2018.
u 08:05

Ocjena BB dvije je razine ispod investicijskog ranga pa bi poboljšanjem za jednu stepenicu bili bliže zemljama kojima ulagači vjeruju

Fitch Ratings kasno popodne objavit će revidiranu ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske, a iako je teško prognozirati hoće li se odlučiti na podizanje ocjene boniteta Hrvatske ili će pak poboljšati izglede za rejting s ocjene stabilnih na pozitivne, sigurno je da će doći do poboljšanja kreditne ocjene Hrvatske.

Dio poznavatelja smatra da će Fitch, kao najmanja od tri bonitetne kuće, čekati većeg brata Standard&Poor’s za podizanje ocjene. Na Fitchevoj ljestvici Hrvatska je s dugoročnim rejtingom BB dva koraka od investicijskog ranga pa bi podizanje ocjene značilo približavanje skupini zemalja u koje investitori imaju povjerenje.

Rang ocjene jednak je i u Moody’s i S&P agencijama. Ako Fitch ne odluči podignuti ocjenu Hrvatske odmah, izgledno je da će to učiniti tijekom druge revizije rejtinga koja je na rasporedu početkom srpnja, a po tom scenariju pozitivnu vijest o boljem bonitetu primit ćemo tek 23. ožujka kada će S&P objaviti odluku o ocjeni kreditnog rejtinga Hrvatske.

Tržišta su već anticipirala poboljšanje rejtinga pa su obveznički spreadovi pali na 212 baznih poena, a prije samo šest mjeseci bili su na razini od 286 baznih poena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije