Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Fitch će poboljšati rejting, ali ne zna se hoće li skočiti ocjena

Ocjena BB dvije je razine ispod investicijskog ranga pa bi poboljšanjem za jednu stepenicu bili bliže zemljama kojima ulagači vjeruju
12. siječnja 2018. u 08:05 0 komentara 349 prikaza
Kreditna agencija Fitch
Foto: Reuters/ PIXSELL

Fitch Ratings kasno popodne objavit će revidiranu ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske, a iako je teško prognozirati hoće li se odlučiti na podizanje ocjene boniteta Hrvatske ili će pak poboljšati izglede za rejting s ocjene stabilnih na pozitivne, sigurno je da će doći do poboljšanja kreditne ocjene Hrvatske.

bdp Stopa rasta Rast BDP-a usporit će u ovoj godini na 2,6 posto

Dio poznavatelja smatra da će Fitch, kao najmanja od tri bonitetne kuće, čekati većeg brata Standard&Poor’s za podizanje ocjene. Na Fitchevoj ljestvici Hrvatska je s dugoročnim rejtingom BB dva koraka od investicijskog ranga pa bi podizanje ocjene značilo približavanje skupini zemalja u koje investitori imaju povjerenje.

Rang ocjene jednak je i u Moody’s i S&P agencijama. Ako Fitch ne odluči podignuti ocjenu Hrvatske odmah, izgledno je da će to učiniti tijekom druge revizije rejtinga koja je na rasporedu početkom srpnja, a po tom scenariju pozitivnu vijest o boljem bonitetu primit ćemo tek 23. ožujka kada će S&P objaviti odluku o ocjeni kreditnog rejtinga Hrvatske.

Tržišta su već anticipirala poboljšanje rejtinga pa su obveznički spreadovi pali na 212 baznih poena, a prije samo šest mjeseci bili su na razini od 286 baznih poena. 

MALI BIZNIS DIVOVI Top 10 mjesta u Njemačkoj u kojima je najunosnije živjeti, München je tek 5. Vlada ŽELJKO ROHATINSKI: Tek 2018. godine vratit ćemo se 
na BDP iz 2008. hnb HNB U ovoj godini rast BDP-a za 3,1, u idućoj za 2,9 posto
Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.