Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON PADA NA WALL STREETU

Europske burze danas potonule oko 1,5 posto

Wall Street
Foto: Guo Peiran/XINHUA/PIXSELL
1/2
19.05.2021.
u 22:45

STOXX 600 indeks europskih dionica danas u minusu 1,6%

Na europskim su burzama danas cijene dionica pale, kao i u utorak na Wall Streetu, jer ulagače plaši jačanje inflacije koje bi moglo dovesti do zaoštravanja monetarne politike prije očekivanja. STOXX 600 indeks europskih dionica bio je u 14.30 sati u minusu 1,6 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 1,3 posto, na 6941 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,75 posto, na 15.116 bodova, a pariški CAC 1,6 posto, na 6255 bodova. Ulagače na svjetskim burzama pokolebao je današnji pad cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom.

Posljedica je to strahovanja da će prebrz rast američkog gospodarstva potaknuti jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje. Stoga se s oprezom očekuje zapisnik s posljednje sjednice čelnika Feda, koji će biti objavljen u srijedu i pokazati kako oni ocjenjuju situaciju u gospodarstvu. Prošloga su tjedna objavljeni podaci koji su pokazali da je inflacija u SAD-u dosegnula najvišu razinu u gotovo 12 godina, što je posljedica velikih fiskalnih poticaja koji podržavaju potrošnju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije