Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ekonomisti: Samo rezanje troškova nije lijek, nego produljenje krize

– Ne računati na nikakav rast BDP-a i istodobno uštedjeti 9 milijardi, što je poruka guvernera Rohatinskog novoj vladi, znači produljenje krize, tvrde ekonomisti – čulo se na skupu ekonomista u Rijeci
16. prosinca 2011. u 14:54 77 komentara 92 prikaza
saša drezgić
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL

U vrlo aktualnom trenutku za hrvatsko gospodarstvo u Rijeci su Ekonomski fakultet i Znanstveno društvo ekonomista održali okrugli stol o gospodarsko-socijalnom razvitku hrvatskog društva proteklih 20 godina samostalnosti s osvrtom na uspjehe, zablude i pogreške. Uz na skupu predstavljena istraživanja tema bitnih za hrvatsku ekonomsku politiku, okupljeni ekonomisti dotakli su se i vruće teme izrade državnog proračuna te analize i najava guvernera Željka Rohatinskog.

Predstavljajući istraživanje “Proračunska potrošnja i ekonomski rast”, prof. Ivo Sever i dr. Saša Drezgić naglasili su da sve analize pokazuju da je gospodarski rast u nas trebao biti puno veći s obzirom na priljev novca. Jednostavnije rečeno, kazao je Drezgić, u nas je postojao višak kapitala za investiranje, a ostaje pitanje gdje je utrošen s obzirom na to da je vanjski javni dug 6,7 milijardi eura.

Na gospodarski rast, zaključili su, moguće je utjecati izmjenama strukture proračunske potrošnje i usmjeravanjem javnog zaduživanja prema financiranju investicija. Stoga je Sever u raspravi, osvrćući se na analizu guvernera Rohatinskog, poručio da neoliberalna politika kakva se do sada vodila, koja je gospodarstvo gurnula u krizu, iz nje ga ne može izvući.

– Politika koja inzistira samo na rezanju troškova nije lijek. Ne računati na nikakav rast BDP-a i istodobno uštedjeti 9 milijardi, što je poruka guvernera Rohatinskog novoj vladi, znači produljenje krize – kazao je Sever dodajući da rješenje nije u rezanju troškova nego u restrukturiranju strukture potrošnje, prema proizvodnji i proizvodnim investicijama, uz reduciranje neproduktivne potrošnje. Za takvu politiku, smatra Sever, potreban je prije svega društveni dogovor temeljnih sastavnica društva.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • chemica:

    Novac je negdje \"nestao\"? Pitajte \"pukovnika\" Ivu u Remetincu. On sigurno zna u kom smjeru je \"ispario\". Zna i Jaca, ali je \"zaboravila\". Isto tako je \"zaboravio\" i Kaljmeta. Milinović je također... e nije! Zahebali ste se. On se jako ... prikaži još!o dobro sjeća u kojem smjeru je otišao novac. Za crkvu u Kusonjama Donjim! I svi se grohotom nasmijaše.

  • Savjest:

    Gđa Christine Lagrande (Kristina velika) založila se za stavljanje čvršćih stega na demokraciju (demokracijs traži mnogo vremena da se problemi riješe) g. Milanović kaže da nam treba više države, što je isto samo malo drugačije, g. Rohatinski želi cijediti suhu ... prikaži još! drenovinu, iako ni približno ne liči na Kraljevića Marka, a firme koje određuju rejtinge pojedinih zemalja snizuju rejtinge gotovo svima što ima za posljedicu rast kamata na kredite bez kojih se ne može. Sve u svemu našli smo se u mreži svjetskih kamatara koji imaju svoje pomagače i u Hrvatskoj. No, ima pravde! Za pedesetak godina nestat će europsko stanovništvo - s njima Hrvati, Srbi, Crnogorci i Slovenci, a oni koji dođu ovamo živjet će od fizičke pljačke i razbojstava te će pobiti sve kamatare.

  • pluton:

    Onaj Mladen Svarc je jedini realno govoria, medutim tribala bi ga obradit neka PR agencija.