Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekstravagancija

Domaći pjenušac s tučenim zlatnim listićima za kraljevski ukus

zelenika
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/4
27.05.2010.
u 13:45

Idemo na ekskluzivnost, kaže M. Zelenika, koja se može pohvaliti i najmanjim pjenušcem na svijetu "Prizemljeno sunce", dok je njezin jedini pjenušac na svijetu s likerom od borovih iglica Carmen Sylva ovih dana dobio preporuku Decantera

Vjera, rad i ustrajnost i kamen pretvaraju u zlato, a kamoli ne pjenušce vinarije Izvori života Mirjane Zelenike, koja ih upravo s tom porukom, obogaćene 24-karatnim tučenim zlatnim listićima, šalje u svijet.

Borove iglice za pjenušac najbolje u Opatiji

Pravi hit u Dubaiju, kojemu se zbog zlata pripisuju i ljekovita svojstva, pjenušac se odnedavno služi i u "members" klubovima i kasinima St. Moritza u Švicarskoj, Japanu, Britaniji, a prva je pošiljka već odaslana i put kineske pokrajine Guangs, gdje si je Zelenika otvorila tržište s poslovnim partnerom Franjom Toljanićem iz Vrbnika, s kojim uskoro otvara i prvu kušaonicu vina i pjenušaca na moru. Sa "zlatnim" pjenušcem Double Gold s ručno rađenom etiketom, u kineski turistički grad Gulin, s oko 5 mil. stanovnika, ide i jedini pjenušac na svijetu s likerom od borovih iglica Carmen Sylva, koji pripremaju Izvori života, te iločka i vrbnička vina.

Kvalitetni proizvodi, kao i činjenica da na tamošnjem tržištu i nema baš vina, drugim su hrvatskim vinarima put u kineski vinarski Eldorado, kaže Zelenika, koja na upit hoće li imati dovoljno pjenušaca za njihovo tržište, Kinezima obično odgovara protupitanjem imaju li oni dovoljno milijunaša koji će ih piti. Oko 2500 boca godišnje iz njezina podruma doista je premalo za ozbiljnu proizvodnju. No, zna li se da sa svojim limitiranim izdanjima cilja samo na bogata tržišta, odnosno uske krugove koji će u njima znati uživati – i platiti ih, nije čudno što se na 4,5 hektara iločkih vinograda poštuju svi zakoni biodinamičkog uzgoja, Ajurvede...

Zlatni mjehurići i na stolovima britanskih političara i bankara

Etikete su pjenušaca, koji se pripremaju od oko 30 posto najboljeg ubranog grožđa, i na Brailleovu pismu za slijepe, vinogradi, imanje i kušaonica dostupni su i onima u invalidskim kolicima, a u postupku je i dobivanje košer certifikata te gradnja kardiostaze uz vinograde po uzoru na opatijsku. Baš tamo se i beru borove iglice za pjenušac Carmen Sylva, inspiriranog umjetničkim imenom rumunjske kraljice Elizabete, koja je u Opatiji 1901. financirala uređenje šetnice.

Zelenika kaže kako je za stvaranje njezine priče o hrvatskim pjenušcima trebalo sedam godina, dok joj konačno sajam u Dubaiju, gdje je Double Gold 2007. proglašen favoritom sajma, nije otvorio vrata i drugih prestižnih sajmova. Na London Wine Fairu kraljevski pjenušac Izvora života Carmen Sylva ovih je dana dobio preporuku prestižnog britanskog vinskog časopisa Decanter, a predstavljen je i njezin najmanji pjenušac na svijetu "Prizemljeno sunce", konzumni suvenir inspiriran Kožarićevom istoimenom skuplturom i Teslinom žaruljom. Upravo na tom sajmu, za njezine ekstravagantne pjenušce započeli su i pregovori s renomiranom catering kućom koja opskrbljuje bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i druge političare te bankarske kuće.

- Ekskluzivnost i vrhunska kvaliteta, jedino su što nas zanima tako da ćemo u idućih pet godina proizvodnju pjenušaca povećati na najviše 5000 boca - napominje Zelenika.

Komentara 2

OB
-obrisani-
13:55 27.05.2010.

ja ne pijem nikakve \"pjenusce\", jednog sam popio pola flase kad smo dobili goste i nikad vise u zivotu, naravno da su ga gosti donijel sobom, nek ga pije ko ga hoce-bez mene.

SO
Somelier
15:06 27.05.2010.

Sve je to lijepo i pohvalno ali mi uvijek otkrivamo Ameriku poslije drugih. U siječnju na Grüne woche u Berlinu bilo je toga pjenušca sa zlatnim lističima kao pljeve. Najviše i najjeftinije ga je bilo na Austrijskim štandovima.Tamo Hrvatskih prdstavnika skoro da i nemamo a o novinarima da i ne govorim. Zato vidim kada je kulinarija i gastronomija u pitanju čude se kak picek glisti. Hahahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije