Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Davor Štern doveo Nijemce zainteresirane za suradnju

Od R. Čačića 3. maj dobio je garantno pismo koje bi trebalo biti jamstvo potencijalnim naručiteljima da će posao biti obavljen
12. svibnja 2012. u 08:00 3 komentara 6 prikaza
'29.08.2011. 3.Maj, Rijeka - Polaganje kobilice za tanker za narucitelja iz Svedske. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL'
Foto: 'Nel Pavletic/PIXSELL'

U riječkom 3. maju jučer je bilo prilično dinamično – u škveru su se gotovo istodobno našli Davor Štern sa skupinom poslovnih ljudi iz Njemačke i predstavnici kanadske brodarske kompanije. I dok su Kanađani stigli ispitati mogućnosti i uvjete pod kojima bi 3. maj dovršio gradnju putničko-teretnog broda Bella Desgagnes, gotovo dovršene novogradnje iz Kraljevice koju čeka stečaj, Štern je u 3 .maj stigao, neslužbeno se doznaje, kao savjetnik predstavnika njemačke grupacije zainteresirane za poslovnu suradnju. Pojedinosti susreta nisu se mogle doznati pa se i ne zna o kojim je mogućim poslovima riječ, no svaki je posao dobrodošao jer je škveru u ovome trenutku najvažnije osigurati zaposlenost kapaciteta, važnije i od privatizacije.

U brodogradilištu, nakon najava da su ih u privatizaciji spremni preuzeti domaći fondovi za gospodarski razvoj, očekuju da se i njihovi predstavnici pojave u škveru kako bi napravili dubinsko snimanje, no, iako je bilo najava o dolasku i samog Borislava Škegre, još se nitko nije pojavio. Za metalce, većinski sindikat u 3. maju, fondovi su prihvatljivi jedino ako zajamče opstojnost djelatnosti i zaposlenost, a Vladi su poslali zahtjev da ubrza proces privatizacije i do 22. lipnja riješi vlasnička pitanja jer zbog otezanja 3. maj gubi poziciju na tržištu. Zaprijetili su i sindikalnim akcijama napominjući da su u "stanju pripravnosti".

– Najveći je problem nedostatak posla, pozivamo upravu i NO da osiguraju nove ugovore i zaposle kapacitete jer bez toga će dijelovi proizvodnje stati – upozorio je povjerenik metalaca Juraj Šoljić.

Od prvog potpredsjednika Vlade R. Čačića trećemajci su dobili garantno pismo kao dodatnu podršku nastojanjima da zaposle kapacitete, a koje bi trebalo biti jamstvo potencijalnim naručiteljima da će brodovi čiju gradnju ugovore sa 3. majem biti i sagrađeni.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • -obrisani-:

    Davor Stern zar nisi nanio bola Hrvatskoj u INI pa sada hoces i u brodogradilistima! Nijemac nece uloziti ako nema koristi, sa Nijemcima treba drugacije treba ih ucijeniti, i natjerati sistematski na saradnju! Nijemci su ulozili u Telecom i vecinu ... prikaži još! novca kasiraju, to je velika greska hrvatske politike, Davor Stern je sa drustvom prodao INU Molu, i to je greska hrvatske politike! Nijemci otvaraju trgovacke lance po Hrvatskoj i to je greska hrvatske politike i tu se gubi dok stranci izvlace gotov novac od prodaje i dovoze svoje finalne proizvode u HR i prodaju Hrvatima!

  • Deleted user:

    Njemacka je izvozna nacija jer ima, za razliku od Hrvatske koja ima samo turizam, bezbroj odlicnih proizvoda koji se lako prodaju u cijelome svijetu. Hrvatska je za njih malo trziste i zbog toga se nemogu ucijenjivati ali im se mogu ... prikaži još! ponuditi odlicni uvijeti za gradnju pogona u Hrvatskoj od cega bi na kraju svi profitirali kao nedavno otvaranje mercedesove tvornice u madjarskom keckemetu za skoro milijardu eura ili pocetak gradnje BMW tvornice u Slovackoj. Da li ce takve investicije doci i u Hrvatsku ovisi o sposobnosti nasih politicara.

  • lutomirski:

    mogu Njemce samo odgovarati sa suradnjom Hrvatskom, Hrvatska vlast je nepouzdana, sudstvo neefikasno i koruptno, uopce svi su lazovi i ne drze se dogovora, zasto bi Njemacka bas sad dosla u igru ako 20 godina nije bilo suradnje, kao da ... prikaži još! su uvjeti sada bolji ??