Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

'Jedinice lokalne samouprave uvijek su pazile da se ne generira deficit'

U praksi je svake dvije godine porezna reforma koja prosječno uzme gradovima i općinama 100 milijuna eura godišnje, rekao je Runtić
12. prosinca 2016. u 16:14 0 komentara 150 prikaza
Dario Runtić
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Lokalna samouprava zadnjih godina svojim rashodima prati prihode te usprkos stalnim poreznim izmjenama i smanjivanju sredstava za lokalnu razinu, JLS su uvijek pazile da ne generira deficit, kazao je Dario Runtić, savjetnik u Udruzi gradova u svojoj prezentaciji Učinci porezne reforme na razvojne kapacitete gradova.

„U praksi je svake dvije godine porezna reforma koja prosječno uzme gradovima i općinama 100 milijuna eura godišnje. Procjene su da je do sad zbog poreznih reformi JLS uzeto 2,4 milijardi kuna iako su i dalje morale pružati svoje zakonske ovlasti. To stvara veliki pritisak i smanjuje mogućnost da se ulaže u poduzetništvo koji bi omogućilo daljnji rast i razvoj. U ovom razdoblju se primjećuje da se počelo bolje gospodariti imovinom kao načinom da se umanji gubitak sredstava od poreza. Lokalna uprava se sve teže nosi s mogućnosti da pruža usluge koje su uobičajene u gradovima i općinama u EU. Očekuje se da će zbog novih izmjena zakona JLS izgubiti dodatnih 1,4 milijardi kuna godišnje. Zakon o izvršenju državnog proračuna bi trebao omogućiti kompenzacijske mjere lokalnim vlastima, a prema prijedlogu se radi o 1,35 milijardi kuna što bi moglo stabilizirati sustav“, ističe Runtić.

Dodaje da kompenzacijske mjere nisu predviđene jedino za Porez na tvrtku koja će JLS uzeti 120 milijuna kuna godišnje. Od 2018. Dolazi Jednostavni porez na nekretnine koji će objediniti nekoliko poreza poput komunalne naknade, poreza na kuće za odmor i spomeničku rentu. Porezno opterećenje bi trebalo biti uglavnom na postojećoj razini, a JLS bi se trebale odtereti od nekih djelatnosti. U Udruzi gradova ističu da je zbog očekivanog raslojavanja JLS po stupnju razvoja nužno fiskalno ujednačavanje koje bi omogućilo podjednaki razvoj svih dijelova zemlje.

>> 'Ova zemlja neće ostvariti dugoročni prosperitet dok se svi njezini dijelovi neće jednako razvijati'

>> 'Treba shvatiti da je lokalna i regionalna samouprava glavni pokretač razvoja'

Tvrtka Orqa iz Osijeka
USPJEŠNI IT PODUZETNICI
Trojica Hrvata od hobija došli do vodeće pozicije u svijetu, evo kako im je to uspjelo
Hrvatski Telekom
BUDITE OPREZNI
Istraživanje iz Hrvatske: Ovo su najopasnija ponašanja mladih na internetu o kojima se rijetko priča
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.