Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dario Runtić:

'Jedinice lokalne samouprave uvijek su pazile da se ne generira deficit'

Dario Runtić
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/4
12.12.2016.
u 16:14

U praksi je svake dvije godine porezna reforma koja prosječno uzme gradovima i općinama 100 milijuna eura godišnje, rekao je Runtić

Lokalna samouprava zadnjih godina svojim rashodima prati prihode te usprkos stalnim poreznim izmjenama i smanjivanju sredstava za lokalnu razinu, JLS su uvijek pazile da ne generira deficit, kazao je Dario Runtić, savjetnik u Udruzi gradova u svojoj prezentaciji Učinci porezne reforme na razvojne kapacitete gradova.

„U praksi je svake dvije godine porezna reforma koja prosječno uzme gradovima i općinama 100 milijuna eura godišnje. Procjene su da je do sad zbog poreznih reformi JLS uzeto 2,4 milijardi kuna iako su i dalje morale pružati svoje zakonske ovlasti. To stvara veliki pritisak i smanjuje mogućnost da se ulaže u poduzetništvo koji bi omogućilo daljnji rast i razvoj. U ovom razdoblju se primjećuje da se počelo bolje gospodariti imovinom kao načinom da se umanji gubitak sredstava od poreza. Lokalna uprava se sve teže nosi s mogućnosti da pruža usluge koje su uobičajene u gradovima i općinama u EU. Očekuje se da će zbog novih izmjena zakona JLS izgubiti dodatnih 1,4 milijardi kuna godišnje. Zakon o izvršenju državnog proračuna bi trebao omogućiti kompenzacijske mjere lokalnim vlastima, a prema prijedlogu se radi o 1,35 milijardi kuna što bi moglo stabilizirati sustav“, ističe Runtić.

Dodaje da kompenzacijske mjere nisu predviđene jedino za Porez na tvrtku koja će JLS uzeti 120 milijuna kuna godišnje. Od 2018. Dolazi Jednostavni porez na nekretnine koji će objediniti nekoliko poreza poput komunalne naknade, poreza na kuće za odmor i spomeničku rentu. Porezno opterećenje bi trebalo biti uglavnom na postojećoj razini, a JLS bi se trebale odtereti od nekih djelatnosti. U Udruzi gradova ističu da je zbog očekivanog raslojavanja JLS po stupnju razvoja nužno fiskalno ujednačavanje koje bi omogućilo podjednaki razvoj svih dijelova zemlje.

>> 'Ova zemlja neće ostvariti dugoročni prosperitet dok se svi njezini dijelovi neće jednako razvijati'

>> 'Treba shvatiti da je lokalna i regionalna samouprava glavni pokretač razvoja'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije