Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deželi se crno piše

Bonitetna ocjena Slovenije ponovno će se snižavati

euri
Sanjin Strukić/PIXSELL
26.09.2011.
u 11:50

Ako sljedeća vlada ne pokaže odlučnost za borbu s krizom, Sloveniju čeka grčki scenarij, kaže Jože Damjan

Agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Slovenije smanjivši ocjenu njezinih državnih obveznica s ‘Aa2’ na ‘Aa3’, a uvrštene su u razmatranje radi mogućeg dodatnog sniženja. Razlog sniženju rejtinga su problemi u bankarskom sustavu, smanjena srednjoročna prognoza gospodarskog rasta te neizvjesnosti vezane uz fiskalnu konsolidaciju i reforme koje su potrebne za smanjenje rastućeg državnog duga. Rizici za budući rast povećali su se zbog smanjenja potražnje u EU, teškoća u realnom sektoru te zbog slabih plasmana banaka kojima je sada potrebna potpora države.

Jože Damjan, profesor s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, smatra da je ovo bilo dugo očekivano i to zbog očite nesposobnosti Pahorove vlade da sanira bankarski sustav i da se uhvati ukoštac sa strukturnim reformama. Za očekivati je, tvrdi, da će se bonitetna ocjena još sniziti. To znači, objašnjava, da će zaduživanje u inozemstvu poskupjeti što će otežati oporavak gospodarstva i smanjiti mogućnost države da pomogne infrastrukturnim investicijama.

“Sloveniju čeka teško razdoblje od tri do četiri godine stabilizacije. Ako sljedeća vlada u roku od šest mjeseci ne pokaže dovoljno ambicioznosti i odlučnosti za borbu s krizom, Sloveniju može čekati sličan scenarij kao i Španjolsku, Portugal, Italiju pa čak i Grčku”, rekao je Damjan.

Komentara 9

PR
Protivcenzure
12:34 26.09.2011.

to je eu tko voli nek izvoli!

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
14:49 26.09.2011.

To su sve laži i podmetanja ...Dežela je uvažena i poznata članica EU i njoj se ništa ne može dogoditi..prije će propasti Amerika nego što krahira Slovenija!Zemlja sa tako velikim prirodnim resursima..nafta,plin,zlato, i ostalre rude ne može propasti!Dakle dragi novinari prestanite lagati ljude!

JA
jalnus
12:11 26.09.2011.

Tako je. Dezeli se pise crno a neovisnoj se pise bijelo. Bijelo je boja poraza...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije