Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Bitcoin Cash: Valuta koja omogućuje bržu obradu transakcija

Dobro poznata kriptovaluta pod nazivom Bitcoin Cash razvila se 2017. godine kao dio Bitcoina, s ciljem rješavanja nekih postojećih problema samog Bitcoina. Stoga ne čudi ni odabir imena ove valute
08. rujna 2021. u 08:43 450 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Bitcoin, koji funkcionira kao decentralizirani sustav, može obraditi najviše sedam transakcija u sekundi, što nije najidealnije rješenje. Upravo iz tog razloga je nastao i Bitcoin Cash koji može obraditi gotovo 8 megabajta svakih 10 minuta, za razliku od Bitcoin-ova 1 megabajta.

Tvorci Bitcoin Cash-a planirali su njegov izlazak na tržište 1. kolovoza 2017. godine, ali to je bilo prije nego što je Ethereum, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, otvorila svoju platformu programerima da je nadograde. Tada se javila zabrinutost da će Ethereumov software za "pametne ugovore" narušiti daljnji interes za Bitcoin Cash-a, unatoč što jamči transakcije koje se obrađuju velikom brzinom. Samim time, pojavio se i strah, da Bitcoin Cash neće biti u mogućnosti zauzeti dobru poziciju u svijetu kriptovaluta. U tim trenucima, vodstvo Bitcoin Cash-a odlučilo je pričekati sa izlaskom u javnost, sve do objave Ethereum-ovih pametnih ugovora. Ispostavilo se da je to bio neopravdani strah, a u konačnici njihova pozicija na tržištu se normalizirala.

Bitcoin Cash u principu radi tako da omogućuje brzu obradu više transakcija istovremeno, što rezultira brzim vremenom postavljanja blokova. Blok je karika u blockchain tehnologiji. A nalazi se u funkciji datoteke u kojoj se podaci trajno bilježe i sigurno pohranjuju. Blok je zapravo zapis nekih ili svih najnovijih transakcija Bitcoina koje nisu zabilježene u prethodnim blokovima. Čim se blok stvori, otvara se mogućnost za stvaranje sljedećeg bloka u lancu. Nakon što je blok poslan u blockchain sustav, ne može se ukloniti niti promijeniti na bilo koji način. Blockchain sustav se sastoji od milijuna blokova koji su u stalnom stanju stvaranja. Proces blokiranja je gotovo nemoguće napasti jer su decentralizirani. Blokove stvara peer-to-peer mreža (čvorovi) gdje Bitcoin Cash rudari rješavaju složene matematičke jednadžbe. Oni su nagrađeni u Bitcoinima za njihov trud u rješavanju matematičkog problema.

Što se tiče transakcija, svaki novčanik Bitcoin Cash-a dobiva svoj "ključ" koji se koristi za sprječavanje drugih da troše sadržaj iz novčanika. Na taj način, imovina unutar novčanika ostaje na sigurnom. Iako se sve transakcije pohranjuju istovremeno, novčanici imaju particije od kojih svaka vrši vlastitu transakciju koju pohranjuje u zasebnom bloku. U konkretnom slučaju Bitcoin Cash se primjenjuje u dva slučaja iz svakodnevnog života:

Bitcoin | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

Elektronički gotovina: Bitcoin Cash se obrađuje putem peer-to-peer mreže na isti način na koji se obrađuje Bitcoin. Međutim, brzina obrade je gotovo trenutna, a transakcijska naknada za B-cash znatno je niža.            

Ulagačka valuta: Bitcoin Cash je softverska nadogradnja Bitcoina i koristi istu    tehnologiju. Razlikuju se jedino u skalabilnosti.

Unatoč obećavajućoj putanji razvoja Bitcoin Cash-a, te samoj činjenici da je proizašao kao tehnički naprednija varijanta Bitcoina, svejedno treba biti oprezan sa predviđanjem njegove vrijednosti. Mnogi su očekivali da će njegova cijena u vrlo kratkom roku premašiti i sam Bitcoin, međutim to se nije dogodilo. Taj proces će zasigurno potrajati još neko vrijeme. U svakom slučaju, upravo tržište može biti bitan saveznik ovoj kriptovaluti ako će sam Bitcoin Cash nastojati u svojim namjerama da poveća veličinu bloka ili osmisli sistem manjih blokova kako bi unaprijedila brzinu i skalabilnost.

Svijet se trenutno nalazi usred tehnološke revolucije. Tehnologija je zavladala našim životima i postalo je teško zamisliti život bez interneta, društvenih medija ili mobilnih telefona. Jednako tako razvili su se i čitavi sustavi financijske tehnologije koja je olakšala poslovanje, slanje i primanje novaca. Bitcoin Cash je digitalna valuta osmišljena da djeluje kao skladište vrijednosti i mrežni medij razmjene. Ima vlastiti blockchain, što znači da nije poput Bitcoina ili njegov dio. Ali je nastavak projekta Bitcoin-a kao peer-to-peer digitalni novac. Potpuno je decentraliziran i za rad ne zahtijeva treću stranu od povjerenja. Glavni cilj Bitcoin Cash-a bio je ponuditi transakcije uz niske naknade kako bi ga svatko mogao koristiti za bilo koji iznos, čak i za mikrotransakcije. Stoga od njega možemo očekivati samo velike stvari. 

Otkriva astrologinja
Nikada nisu zadovoljni: Ovi horoskopski znakovi prigovaraju i za najmanje sitnice
Sara Lončarić
DIZAJNERSKO IZDANJE UNIFORME
Neudobna poslovna odjeća stvar je prošlosti - 'feel good' je poslodavcima nova praksa