Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Aleksić: Ovo je samo pokušaj nastavka kriminalnog zločinačkog djelovanja banaka

– Pitam se je li slučajno da je Vrhovni sud nakon tog oglasa pokrenuo ogledni postupak pitanja ništetnosti aneksa. Ta ništetnost aneksa ne problematizira se u tužbenim zahtjevima. Postoji 18 tisuća predmeta koji se tiču konvertiranih kredita, ali u njima se traži obeštećenje dužnika, ne pita se jesu li aneksi ništetni pa se pitam imali to kakve veze s ovim PR-om – poručio je saborski zastupnik Goran Aleksić
21. siječnja 2020. u 11:30 5 komentara 1707 prikaza
Konferencija Gorana Aleksića o pokušaju pritiska RBA banke na hrvatske sudove
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Saborski zastupnik (SNAGA) Goran Aleksić komentirao je danas oglas RBA koji je podigao mnogo bure u posljednja dva dana jer je protumačen kao pokušaj pritiska na sudove. Aleksić je poručio da je ovaj pokušaj samo "nastavak kriminalnog zločinačkog djelovanja takozvanih hrvatskih banaka".

Boris Vujčić na komemoraciji za Željka Rohatinskog, bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke REAGIRAO GUVERNER HNB-A Vujčić: Oglas RBA potpuno je neprimjeren, provest ćemo nadzor

– Pitam se je li slučajno da je Vrhovni sud nakon tog oglasa pokrenuo ogledni postupak pitanja ništetnosti aneksa. Ta ništetnost aneksa ne problematizira se u tužbenim zahtjevima. Postoji 18 tisuća predmeta koji se tiču konvertiranih kredita, ali u njima se traži obeštećenje dužnika, ne pita se jesu li aneksi ništetni pa se pitam imali to kakve veze s ovim PR-om. Dalje, javno povjerenje u rad sudova dio je vladavine prava i ono je ovim postupkom teško narušeno. Zanimljivo je i da su banke u međuvremenu angažirale profesore trgovačkog prava Petrovića i Jakšića koji pišu članke u korist banaka.

Unajmili su struku da pišu u njihovu korist, što je nemoralno. Pitam se ima li to lobiranje veze i s odlukom Vrhovnog suda u reviziji banaka o tome kako se pravni interes za tužbe zasniva na tome da nisu svi ljudi konvertirali kredite. I konačno, zadnja presuda Trgovačkog suda prema kojoj to što su nepoštena valutna klauzula i nepoštena kamata u kreditima ne znači da su ništetni cijeli ugovori o kreditima.

Pitam se ima li i to veze s lobiranjem banaka jer činjenica je da su CHF krediti ništetni jer je ništetna i valutna klauzula i kamata. I sud EU presudom je nedvojbeno rekao, ako je ništetna valutna klauzula, ništetan je i ugovor – kazao je Aleksić na današnjoj konferenciji za novinare Udruge Franak.

Konferencija je održana jer smatraju da je RBA oglas nedopustivi pokušaj pritiska na sudove, prije svega na Ustavni sud.

– Radi se o desetljeću nezakonitih ugovora, kamata, valute i kojekakvih drugih naknada. Radi se o gotovo 25 milijardi kuna štete koja je počinjena građanima. Smatram da bi sada institucije RH trebale biti najglasnije te da bi trebale pokazati hrabrost i odlučnost da uspostave pravnu državu. Ovo je nešto što nitko normalan u RH nije očekivao – istaknuo je Vlado Iljkić, aktivist UF-a.

 

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Deleted user:

    Krenite za podizanjem oročenih sredstva. Ovo je početak kraja i guljenja RBA banke u hr. Kraj igre, točka bez povratka. Podignite štedne uloge da nebi se ponovila ljubljanska banka.

  • ruksak2:

    dobro da su se pojavile ovakve udruge, živi zid i slični da su malo prisilili bandu hdz koja radi za banke...

  • IVANIVANIVAN:

    Index je otkio aferu a drugi mediji šute je uzmaju lovu od kamatara !