Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

54 posto hrvatskih digitalnih stručnjaka preselilo bi u inozemstvo

U prosjeku, 67 posto digitalnih stručnjaka preselilo bi u slučaju bolje prilike za profesionalno napredovanje, no zanimanje za takvo što varira od zemlje do zemlje
15. svibnja 2019. u 14:57 3 komentara 201 prikaza
Ilustracija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Dvije trećine ispitanih digitalnih stručnjaka voljno je preseliti se u inozemstvo, kako bi napredovali u karijeri, a u inozemstvo bi preselilo i 54 posto hrvatskih digitalnih stručnjaka, pokazalo je novo istraživanje koje su proveli tvrtka Boston Consulting Group (BCG) i udruženje The Network i u kojem je anketirano 27.000 ljudi u 180 zemalja diljem svijeta.

Karolina Amidžić Dosje Slavonija 'Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma!'

Vodeća destinacija za digitalne stručnjake diljem svijeta jest SAD, dok je London grad u kojem bi željeli raditi, ako pronađu posao izvan matične zemlje. Osamdeset posto ispitanika ima sveučilišne diplome, a 68 posto njih su muškarci. Za razliku od uobičajenog mišljenja, najviše bi željeli raditi u velikoj tvrtki, a ne startupu. Samo devet posto njih je na pozicijama višeg menadžmenta, dok ih 41 posto radi na pozicijama bez ikakvih menadžerskih odgovornosti.

U prosjeku, 67 posto digitalnih stručnjaka preselilo bi u slučaju bolje prilike za profesionalno napredovanje, no zanimanje za takvo što varira od zemlje do zemlje. Više od tri četvrtine ispitanika iz Indije i Brazila preselilo bi zbog posla, dok bi u Kini manje od svakog četvrtog ispitanika razmislilo o takvom potezu. Za usporedbu, tek 55 posto nestručnjaka preselilo bi zbog posla. Spremnost na preseljenje najizraženija je kod digitalnih stručnjaka u zemljama u razvoju: oni bi se preselili kako bi imali pristup boljim prilikama za profesionalno napredovanje.

U istraživanju Decoding Digital Talent sudjelovalo je i 315 hrvatskih digitalnih stručnjaka, a njih 54 posto izrazilo je spremnost na preseljenje u inozemstvo, što je više od 48 posto zabilježenih na ukupnom hrvatskom uzorku istraživanja, ali manje od 67 posto globalnog uzorka digitalnih profesionalaca. Destinacije u koje bi hrvatski digitalni stručnjaci najviše željeli preseliti su manje-više iste kao i u slučaju drugih industrija: tri vodeće su Njemačka, Austrija i Ujedinjeno Kraljevstvo za obje skupine. Istovremeno, digitalna središta, poput Irske ili SAD-a, su sve popularnija među digitalnim stručnjacima.

Bukurešt HRVATSKA ZAOSTAJE Bili su daleko iza nas, a sada im je u zadnje 2 godine plaća porasla dvostruko!

- Prema popisu 10 vodećih razloga za odabir radnog mjesta, hrvatski stručnjaci za digitalne tehnologije puno više cijene financijsku kompenzaciju, dok im sigurnost zaposlenja uopće nije toliko važna, kao da druge profile stručnjaka u Hrvatskoj. Osim toga, hrvatskim stručnjacima za digitalne tehnologije je još jako važna kreativnost i fleksibilnost na radnom mjestu, a ti se isti kriteriji ne pojavljuju ni u prvih 15 razloga za odabir radnog mjesta ostalih stručnjaka u Hrvatskoj. Možemo zaključiti da digitalna revolucija zaista pozitivno djeluje i na hrvatsko tržište radne snage te da su naši stručnjaci za digitalne tehnologije dovoljno konkurentni jer mogu birati poslove koji im odgovaraju – tumači Tomislav Čorak, principal u BCG-u.

Na popisu 10 vodećih pogodnosti zaposlenja prema mišljenju hrvatskih stručnjaka za digitalne tehnologije našli su se i kvalitetna ravnoteža privatnog i poslovnog života, dobri odnosi s kolegama, uvažavanje rada, kao i prilike za profesionalni razvoj. Važni su im i dobri odnosi s nadređenima i zanimljiv posao. 

VIDEO Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj:

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • YuBastards:

    Koga ili što bi preselili? Ako je riječ o njima samima,onda bi SE preselili

  • Petarstijena-HR:

    Tko će u ovakvoj pravnoj i nesigurnoj žabokrečini ostat živjet-samo sinovi UDBE, uhljebi i lažni branitelji...