Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatopljenje odnosa?

480 milijuna kn Inine dobiti dijelit će se između Vlade i MOL-a

\'unu...zgb...24.05.2004. upravna zgrada ina-e u av.vjeceslava holjevca snimio:boris scitar\'
Boris Ščitar/PIXSELL
13.05.2011.
u 18:15

Polovica Inine dobiti, 480,5 milijuna kuna, podijelit će se između Vlade i MOL-a. Tome se MOL bio protivio

U samo dva dana mađarski je MOL učinio dva krupna ustupka Vladi. Prvo je prekjučer dopustio hrvatskim članovima uprave Ine da prisustvuju sjednici Nadzornog odbora, čemu se isprva protivio, a onda je pristao da se kroz dividendu isplati polovica Inine prošlogodišnje dobiti!

Promijenili mišljenje

Iako je Vlada inzistirala na isplati dividende jer je odlučila da je isplate sve tvrtke u kojima država ima suvlasništvo, MOL se tome žestoko protivio s pravom tvrdeći da nije vrijeme "žetve, nego sjetve" te da gotovo milijardu kuna Inine lanjske dobiti treba usmjeriti u investicije.

Predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott tumačio je kako je, uzimajući u obzir investicijski ciklus te visoko zaduženje Ine, bolje imati višu zadržanu dobit nego isplatiti dividendu. MOL je sada učinio posvemašnji preokret i pristao da se kao dividenda isplati polovica Inine dobiti u 2010. godini.

To znači da će se 480,5 milijuna kuna, kako je priopćio MOL, raspodijeliti između Vlade i te mađarske kompanije sukladno njihovu vlasničkom udjelu koji sada iznose 44,8 posto u korist Vlade i 47,25 posto u korist MOL-a. Da MOL nije pristao na isplatu dividende, o njoj bi se odlučivalo na Skupštini Ine 23. svibnja, i to većinom glasova dioničara. Na pitanje zašto je promijenio mišljenje i pristao na dividendu, u MOL-u kažu da je to rezultat dogovora s Vladom i pokazatelj da dva najveća dioničara o svemu mogu postići dogovor.

"Strateški partneri suglasni su o tomu da se Ina dobro nosi s trenutačnim izazovima u industriji te zbog njena zadovoljavajućeg poslovanje osigurava prihvatljiv temelj za isplatu dividende", piše u MOL-ovu priopćenju. U duhu dobre suradnje, nastavili su u MOL-u, partneri su složni da je potrebno rezervirati novac za nastavak Ininih investicija koje su ključne da bi Ina postala predvodnica hrvatskih kompanija. Vlada i MOL uskladili su se i kada je riječ o slanju priopćenja o dogovoru o dividendi pa je i Vlada o tome priopćila jednakim riječima kao i mađarska kompanija.

Budući da je Vlada najavila izmjene Glavnog dioničarskog ugovora kako bi se izmijenilo korporativno upravljanje Inom, MOL ovim postupkom zapravo želi poručiti kako u odnosima između Vlade i MOL-a reguliranim tim ugovorom ne treba ništa mijenjati jer se partneri o svemu mogu dogovoriti.

Sukob oko prevlasti

Ipak, Vlada, kako tvrdi predsjednik NO-a Ine Davor Štern, inzistira da se odboru izvršnih direktora u Ini oduzmu ovlasti i da se one vrate upravi, čemu se MOL protivi. Ipak, najkrupniji sukob Vlade i MOL-a krije se u MOL-ovoj namjeri da preuzme 51 posto dionica te kompanije.

O tome je istragu otvorila i Hanfa jer sumnja da je MOL potajno kupovao Inine dionice i manipulirao tržištem. MOL pak to opovrgava i Hanfu smatra pristranom, no priznao je da je nakon isteka svoje privatne ponude od pojedinih investitora kupio dodatne Inine dionice. Međutim, nije otkrio koliko ih je kupio...

Ključne riječi

Komentara 14

ST
stefj
22:03 13.05.2011.

Istina, sigurno bi bilo investirati, no vlada treba novaca i novaca. Treba isplatiti penzije i plaće za gomiletinu ljudi na budžetu... A i pitanje gdje bi se investiralo; u Mađarsku ili Hrvatsku...

LO
LOGIC
12:24 14.05.2011.

dr. Molak: \"Vrlo se lako može analiticki pokazati da je vrijednost INA-e u trenutku prve prodaje Maðarima (2003.) bila oko 10 milijardi USD tj. najmanje 5 puta veca nego što je dogovorena cijena njene jedne cetvrtine koju su prodali zaa 505 milijuna USD. Stoga je šteta za Hrvatsku, pri prodaji samo ¼ INAe vec tada bila oko dvije milijarde USD. Danas samo vrijednost hrvatskih pridobivih rezervi nafte ili plina s obzirom na više njihove cijene iznosi izmeðu 40-50 milijardi USD.\" pdf : http://rifin.net/images/stories/2010/10/Branimir_Molak_-_Sve_%20su_%20znali.pdf pouka: izađimo na izbore i birajmo Aristotele iz HDZ-a ili Platone iz SDP-a. -tada će Hrvatska krenuti u pravom smjeru!

OB
-obrisani-
22:05 13.05.2011.

...dijelit će se između vlade i MOL-a... a oće ostat nešto i za stoku sitnog zuba.??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije