Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI MODEL I HRVATSKA

Bit će dobro ne budemo li morali dizati poreze

26.11.2008.
u 19:39

Hrvatska će možda morati povisiti poreze, a ne smanjivati ih, komentar je ravnateljice Instituta za javne financije dr. Katarine Ott na paket iz Bruxellesa i upozorenja nekih ekonomista da bismo slično trebali i sami učiniti.

– Smanjivanje poreza u doba recesije može biti dobar potez koji može i ne mora povećati potrošnju i zaposlenost. Gospodarstva različitih zemalja u različitim su okolnostima i postoje države poput Hrvatske koje si takvu fiskalnu stimulaciju ne mogu priuštiti – upozorava K. Ott te dodaje da se to možda i moglo da se u doba prosperiteta mislilo na crne dane.

– Smanjenje poreza ne dolazi u obzir s velikim deficitom i dugom. Mi smo u situaciji da ćemo, ako Vlada i Ministarstvo financija ne budu dovoljno odlučni, možda morati i povisiti poreze da bismo mogli financirati ono što je nužno, bez onoga što zahtijevaju različite interesne skupine poput javnih službenika i umirovljenika, industrije i financijskog sektora – navodi Ott te dodaje da Hrvatska mora deficit svesti na nulu, a po mogućnosti ostvariti i suficit jer u protivnom neće moći refinancirati već postojeće dugove ili će ih morati refinancirati uz tako visoku cijenu da će kad-tad morati uvesti još oštrije mjere.

– Proračun za 2009. mora ograničiti rast plaća i mirovina te državnih potpora i zaduživanja lokalnih jedinica. Hitno treba pokrenuti reforme tih sustava i rashodi za njih ne smiju se povećavati dokle god se ne provedu reforme. Ovo možda zvuči suviše rigidno, ali nepoduzimanje takvih mjera neminovno će dovesti do još rigidnijih poteza, ističe K. Ott.

Danijel Nestić s Ekonomskog instituta također upozorava da Hrvatska ne treba slijediti Europsku uniju i uvoditi velike fiskalne olakšice jer bi se taj novac prelio u uvoz i ne bi potaknuo oporavak domaće industrije. – Bude li uvoz i dalje rastao, samo će se pogoršavati vanjska ranjivost zemlje. Fiskalni poticaji puno bolje funkcioniraju u velikoj ekonomiji nego u maloj i u pravilu nikad ne idu na dulji rok jer uništavaju poreznu bazu – kaže Nestić.


Zahvati u dobit i stambene kredite

Uz opasku da mora biti uravnotežen, dr. Đuro Njavro, dekan ZŠEM, ističe da bi se kroz novi proračun ipak trebale provući dvije fiskalne mjere. Prva je izuzeće od plaćanja poreza na dobit za dio dobiti koji tvrtka ne isplaćuje jer se time jača samofinanciranje dobrih tvrtki i smanjuju zahtjevi za kreditom. Druga mjera bila bi izravna pomoć obiteljima koje otplaćuju stambeni kredit, a to je da se osnovica poreza na dohodak u cijelosti umanji za iznos otplate stambenih kredita. Time bi se smanjilo moguće nevraćanje kredita bankama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?