Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Biškupić otvorio izložbu „Ars Croatiae“ – novi dijalog Austrije i Hrvatske

Bečane oduševila hrvatska umjetnost iz zbirke Alfreda Brogyanyia

29.01.2009.
u 23:24

Otvorenje izložbe više od 100 reprezentativnih slika i skulptura tridesetak najvećih hrvatskih suvremenih umjetnika iz zbirke austrijskog kolekcionara Alfreda Brogyanyia, koja inače sadrži više od 400 djela suvremenih hrvatskih autora, predstavljena pod naslovom "Ars Croatiae“ u bečkom Künstlerhausu bila je veličanstvena svečanost.

Izložbu je otvorio hrvatski ministar kulture Božo Biškupić u nazočnosti gradonačenika Zagreba i Beča, Milana Bandića i Michaela Häupla.

Biškupić je izrazio zadovoljstvo što će izložbu koja daje presjek šarolike lepeze suvremenog hrvatskog likovnog stvaralaštva imati prilike vidjeti ne samo Bečani nego i njihovi inozemni gosti. Dodao je kako je sa svojom austrijskom kolegicom Claudiom Schmied, u sklopu promocije Hrvatske u Austriji i svijetu dogovorio za 7. svibnja u Beču izložbu suvremenog hrvatskog kiparstva. Naglasio je kako je ovaj dijalog nastavak intenziviranja kulturnih odnosa između Republike Austrije i RH.

Bandić je kazao kako je izložba potvrda uske povezanosti i međusobnog poštovanja i prijateljstva dvaju gradova, Zagreba i Beča. Njegov bečki kolega Häupl smatra da je suvremena hrvatska umjetnost pokazala i dokazala da pripada Europi i europskim vrijednostima. Pozvao je Bečane da posjete Zagreb i obiđu njegove muzeje kako bi se uvjerili u vrijednost hrvatskog umjetničkog stvaralaštva.

Na bečkoj izložbi, među umjetnicima se nalaze i imena velikana naše likovne umjetnosti kao što su Edo Murtić, Vojin Bakić, Nives Kavurić-Kurtić, Stipe Nobilo nedavno preminuli Dušan Džamonja, Zlatko Keser i mnogi drugi. Od umjetnika, otvorenju izložbe bili su nazočni, Jagoda Buić Wuttke, Marija Ujević Galetović, Zlatko Keser i Josip Botteri Dini.

- Iako su stilski posve različita, djela svjedoče o postojanoj potrazi za smislom života hrvatskih umjetnika koji su ostali vjerni sami sebi i nisu se dali zavesti umjetničkim tekovinama zapadnog svijeta - kazao je kolekcionar i organizator izložbe Brogyany.

Istaknuo je da izložbeni postav dokumentira poseban način rada i stilističku različitost stvaralaštva hrvatskih umjetnika te da presjek hrvatske suvremene umjetnosti obilježavaju stilski pravci od favizma i impresionizma sve do art brut-a.

Izložbu je organizirao kolekcionar Alfred Brogyany u suradnji s bečkim Künstlerhausom i hrvatskim veleposlanstvom u Austriji i potporu brojnih sponzora među kojima je bio i Večernji list. Izložba "Ars Croatiae" ostaje otvorena do 18. veljače.

Želite prijaviti greške?