Vrhunska enogastronomija

Slavlje zagorskih vina i elitne kuhinje u idili zabočkog dvorca

24.05.2025.
u 09:57

Chef Hrvoje Kroflin z zagrebačkog restorana Mano2 priredio je sjajnu večeru u čast najbolji vina po ocjenjivanju na 57. Sajma vina netom održanog u Bedekovčini

Sada su se već poodavno zagorska vina odmaknula od 'za nekaj vu kleti' i stigle do svjetski nagrađivanih vinskih dragulja. Boris Drenški s vinima svoje vinarije Bodren međunarodno je najnagrađivaniji hrvatski vinar na prestižnom ocjenjivanju Decanter. Tom stazom kreću se zadnjih godina i brojni drugi, sve brojniji zagorski vinari čija se vina mogu probati i u zaista krasnim ambijentima njihovih vinarija smještenih negdje u zagorskim bregima. Ili možete imati sreće pa neka od ponajboljih probati u ambijentu Dvorca Bračak. Pa još u kombinaciji s virtuoznom kuhinjom Hrvoja Kroflina, chefa ponajboljeg zagrebačkog restorana Mano2. Jer, uoči 57. Sajma vina koji se 23. svibnja održao na Bedekovčanskim jezerima organizirana je večera koja je bila sjajan uvod još jednoj izložbi zagorskih vina.

Ali, bila je to i po nečemu drugome sasvim posebna večera. Hrvoju Kroflinu asistirali su učenici Srednje škole Zabok odnosno tamošnjeg Centra za ugostiteljstvo i turizam. I to je ispalo doista kao da jesmo s Kroflinom još jednom u njegovom Mano2. I time se, očito, pokušavalo podvući da seu ovoj sjevernoj županiji nastoje uvijek voditi izvornošću, kako je Jasna Petek, zamjenica župana Željka Kolara, i istaknula na početku, da je 'izvrsnost nit vodilja svih županijskih projekata'. Na toj večeri, osim vinara i medijskih ljudi, bili su tako i predstavnici najuspješnijih zagorskih tvrtki. No, vino i hrana bili su glavnim razlogom zbog čega smo bili tamo. Kroflin je u drugom ambijentu u odnosu na svoj restoran, još jednom pokazao kako je dobar chef naprosto dobar chef te je za četiri odlična zagorska vina pripremio i neka jela osmišljena upravo za ovu večeru.

Chef je uspješno nastojao u svakom jelu obuhvatiti što je moguće okusa šireg našeg područja pa je tako kao hladno predjelo poslužena salata od bonela graha koja se sastojala, naravno, od ovog ukusnog krupnog graha iz biodinamičkog uzgoja a onda i bučinog ulja, odležanog vinskog octa iz 1996. godine, ukiseljenih lisičarki, samonikle kiselice, usoljene guščje jetre i domaćeg misa od graha. Sa salatom poslužen je Hercegov Rajnski rizling berbe 2023. godine. Interesantno je bilo što smo i svježiji, berbe 2024. godine mogli probati na priređenom baru gdje se prije večeri moglo probati još vina ovoga kraja. Bio je to sjajan par, više nego dobar uvod za nastavak.

1/6
A on je bilo toplo predjelo, jadranski škamp sa selekcijom gljiva a la creme, na žumanjku kuhanom u masti, mladim graškom, prženom artičokom i pjenom od Carbonara umaka za koji je korištena domaća panceta. Punom jelu parirala je Posavčeva graševina berbe 2023. za koju je poznati vinski stručnjak Saša Špiranec, koji je predstavljao sva vina, istakao kao primjer zbog kojeg voli zagorske graševine. One su aromatskim profilom manje naglašene od svojih parnjaka s istoka zemlje a osvježavajuće i ukusne te su upravo za tople dane koji se, vjerujemo, ipak dolaze.

Kao glavno jelo poslužena su maestralno pripremljena pačja prsa, odležana u sijenu, s kremom od domaćih mlinaca i misa od punoljetnog kruha, pačjim jusom, mille feuilleom od mladog celera pečenog u soli te maslacom od crnih trubača. Zaista gotovo nevjerojatno jelo išlo je s Vuglecovim Passionom 2022., kupažom cabernet sauvignona i pinot noira. Doista, ova odlična kupaža mogla se sparivati i s prethodnim kao i sa sljedećim jelom. A to je bio desert u obliku jedne interpretacije možda i najpoznatijeg tradicijskog kolača u nas, makovnjače. Ona je izvedena u obliku sladoleda od tradicionalne makovnjače s fermentiranim grožđicama, prahom od pčelinjeg geruma, fermentiranog dodatka jelima, i tempurom. I to je spareno s ledenim vinom Chardonnay 2018. godine vinarije Bodren.

Sva vina na večeri, uključujući aperitiv Vuglecov pjenušac berbe 2020., proglašena najboljim u svojim kategorijama, a upravo ovo posljednje i najboljim vinom 57. Sajma vina u Bedekovčini. - Unatoč nešto nižim prinosima zbog izazovne vinogradarske godine 2024., vinari su uspjeli izvući maksimalan potencijal iz grožđa. Imali smo priliku kušati iznimna vina, a činjenica da je više od 50% uzoraka dobilo zlatnu medalju govori o ozbiljnosti pristupa i izvrsnosti naših vinara, izjavila je tim povodom dr. sc. Mirela Osrečak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, predsjedavajuće komisijom koja je birala između čak 117 uzoraka vina. Naravno, šampioni večeri bili su učenici koji su Hrvoju Kroflinu pomagali da realizira ovu večeru. - Učenici su me oduševili – toliko angažmana, tehničke vještine i strasti za kuhanje je baš ispunilo moje srce i potaknulo me da i češće sudjelujem u ovakvim prilikama. Ovo je za njih bila prava škola izvrsnosti, ali i za nas odrasle – podsjetnik koliko možemo kad se spoje znanje i energija, izjavio je chef Kroflin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije