Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moraju na liječnički

Vozači nakon 65. na pregled - Sposobni za rad, ali ne i za upravljanje vozilom!?

vozači
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
10.09.2014.
u 16:18

Sindikat umirovljenika: Rizična su skupina mladi vozači, alkoholičari, ovisnici, a ne umirovljenici

Nezadovoljni najnovijim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, po kojima od 5. kolovoza vozačka dozvola više ne vrijedi do 80., već do 65. godine, Sindikat umirovljenika Hrvatske u ponedjeljak je pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović uputio predstavku.

– Umirovljenici nisu rizična skupina vozača, to su mladi vozači, alkoholičari, ovisnici. Uostalom, to je pokazalo i istraživanje provedeno uoči donošenja zakona 2004. godine – kaže predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović, zamjerivši što uoči najnovijih izmjena sustavnog istraživanja nije bilo. Petrović upozorava da je ova odredba udar na ionako osiromašene kućne budžete umirovljenika.

Raditi da, voziti ne!?

– Supruzi stariji od 65. trebali bi platiti tisuću kuna za sistematski pregled za oboje – rekla je Jasna Petrović. Nakon što je Sabor potkraj ljeta prihvatio predložene izmjene, prosvjedovala je i Matica umirovljenika navodeći da je među 2,287.000 vozača u Hrvatskoj njih oko 221.000 starijih od 65 godina. – Ako možemo dulje raditi, možemo i dulje voziti – ironično će Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata, aludirajući na najnovije produljenje radnog vijeka do 67. godine života. Sever, isto kao i Jasna Petrović, smatra da bi kriterij za produljenje vozačke dozvole trebalo biti zdravstveno stanje, a ne dob.

– Jasno je da bi nakon određenih godina života liječnički pregledi trebali biti češći, no ovako niska dobna granica besmislena je – kaže Sever, koji predlaže da liječnički pregledi zbog dobi budu besplatni. Ministarstvo unutarnjih poslova, u čijoj je nadležnosti spomenuti zakon, o razlogu za uvođenje izmjena kaže: “Zbog nelogičnosti da pri prvom ishođenju vozačke dozvole osoba mora priložiti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti koje nije starije od 6 mjeseci te, ako u tom zdravstvenom uvjerenju nema ograničenja, ne mora više praktički do duboke starosti pri produljenju vozačke dozvole prilagati zdravstveno uvjerenje, izmijenjena je odredba o roku izdavanja vozačke dozvole.”

‘Manipulativna strategija’

Sindikat umirovljenika smatra da je MUP “manipulativnom strategijom pri donošenju zakona ljeti, nakon žurnog postupka, preskačući bilo kakav dijalog s relevantnim skupinama na koje se izmjene odnose, bitno umanjio prava starijih osoba”.

“Koliko godina ima autor ovih izmjena zakona kad smatra da državu treba štititi od opasnih umirovljenika na cestama? I da tko kontrolira ambiciozne činovnike, onda takva nelogičnost ne bi prošla u zakonu u godini kad smo uveli obvezu rada do 67. godine”, navodi Sindikat umirovljenika u predstavci pučkoj pravobraniteljici.

>>Spremate se autom u inozemstvo? Evo što sve morate učiniti

>>Treba vam EU vozačka dozvola? Platit ćete je 151 kunu

Je li opravdano da vozači nakon 65. godine moraju ići na liječnički pregled, ako žele vozačku dozvolu?

Komentara 70

PA
Pax
16:44 10.09.2014.

Drzava koja nema proizvodnju izmislja kojekakve nove namete da bi se odrzala. To nije nista drugo nego prikriveni porez na starije koji vec odavno jedva prezivljavaju! Hrvatska s takvom vladom i parlamentom je osudjena na bankrot svake vrste!

MI
miholjčan
16:36 10.09.2014.

Banda treba još novaca, to je jedini motiv.

Avatar Aubix
Aubix
17:32 10.09.2014.

Penzići bi trebali bit sretni jer ih Milanovićeva vlada za koju godinu ionak planira eutanazirat. A kad ih pobiju, kaj će im vozačka dozvola? Glas za SDP i njihove koalicijske kamerade je glas za eutanaziju umirovljenika. Sjetite se toga na biralištima!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije