Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Kvaliteta goriva

Zaustavljaju kancerogene nanočestice čađe

Dizelski su se motori desetljećima protežirali jer ispuštaju manje CO2 od usporedivih benzinaca
29. studenoga 2018. u 09:00 0 komentara 562 prikaza
CO2
Foto: Getty

Ekologija već desetljećima određuje smjernice i postavlja ograničenja u proizvodnji automobila, pa danas imamo neusporedivo zelenije automobile nego prije samo deset godina. Dizelski motori koji su zadnjih 15-ak godina bili prvi izbor europskih kupaca, prvenstveno zbog manje potrošnje goriva, a zbog manjeg ispusta CO2 od usporedivih benzinaca favorizirali su ih i regulatori, da bi doslovno preko noći dizelaši postali crne ovce.

Razlog nije ispust ugljikova dioksida (CO2), već ispust dušikovih oksida i sitne čestice čađe, koje moderni dizelski motori ispuštaju oko 30% više od usporedivih benzinskih motora. Upravo je ispust dušikovih oksida (NOx) i sitnih čestica čađe opasan za zdravlje ljudi zbog toga što izaziva bolesti respiratornog sustava i bolesti srca.

Filtri i katalizatori

Zbog toga su se u dizelske automobile za ispunjenje Euro 5 norme počeli ugrađivati DPF filtri (Diesel Particulate Filter, u prijevodu filtar krutih čestica za dizelske motore). Radi se o filtrima koji zaustavljaju ispust čestica čađe iz automobila. S Euro6 normom stigli su i SCR katalizatori koji uz pomoć AdBlue aditiva (otopina uree) uklanja NOx.

Sve to poskupljuje proizvodnju ispušnog sustava pa onda i samih automobila. Prema nekim podacima, cijena ispušnog sustava će u budućnosti u proizvodnji koštati više od samog motora. Benzinski motori u tom smislu jesu čišći, ali i oni ispuštaju opasne tvari, takozvane nanočestice čađe koje su kancerogene pa će tako većina novih benzinskih automobila s direktnim ubrizgavanjem imati GPF (gasoline particulare filters, u prijevodu filtar sitnih krutih čestica za benzinske motore).

Oni će zaustavljati ispuštanje sitnih čestica nanometarskih veličina koje su opasne po ljudsko zdravlje. Primjerice, BMW je najavio da će svi njihovi benzinski modeli koji će zadovoljavati Euro 6d-TEMP normu koja postaje obvezna 1. rujna 2019. godine, a mnogo će se restriktivnije postaviti ograničenja ispusta NOx i krutih čestica, biti opremljeni GPF filtrima. Peugeot, Citroën i Opel su u novim modelima od 1.rujna ugradili GPF filtar krutih čestica u benzinske motore s izravnim ubrizgavanjem, pa već zadovoljavaju buduću ekološku normu.

PLANIRAO JE OSVETU
Mladoženja usred vjenčanja pustio snimku mlade tijekom seksa sa – suprugom njezine trudne sestre
Havaianas Brasil Logo
PROMO
Havaianasice s kojima ne možete pogriješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.