Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
možemo li

Zašto Hrvatska ne proizvodi automobile i hoće li se to promijeniti?

Zastava
Foto: STR - 5123/PIXSELL
09.02.2015.
u 13:59

Većina zemalja u našem okruženju ima ili je imala snažnu automobilsku industriju. Zašto mi ne možemo?

Hrvatska, za razliku od gotovo svih zemalja u svom okruženju, nikada nije imala pravu, ozbiljnu automobilsku industriju u smislu masovne proizvodnje automobila. Neke hrvatske tvrtke danas proizvode dijelove za najveće proizvođače automobila, no nikad nismo došli do toga da u cijelosti proizvodimo automobile.

Doduše, postoji nekoliko istaknutih iznimki iz ovog pravila. Iz prošlosti možemo istaknuti Fiat 132, koji se jedno vrijeme proizvodio u Zagrebu, iako je prema dostupnim informacijama bila riječ tek o montaži manje-više gotovog proizvoda. Danas su te iznimke proizvođači poput Dok-Inga ili pak Rimca, koji privlači veliku pažnju domaćih i stranih medija, ali proizvodi egzotične automobile u vrlo malim serijama o kojima prosječni hrvatski građanin može samo sanjati. Daleko je to od masovne proizvodnje automobila.

Većina zemalja s kojima Hrvatska graniči ima ili je imala snažnu automobilsku industriju. Srbija je, naravno, najpoznatija po Zastavi, no IDA iz Kikinde svojedobno je proizvodila i Opele. Danas se u obnovljenoj ultramodernoj tvornici u Kragujevcu, i to isključivo tamo, proizvodi Fiatov mali monovolumen 500L. Slovenija je najpoznatija po "francuzima" kao što su Renault i Citroën, BiH po TAS-ovim Volkswagenima... U Mađarskoj se proizvode ili su se proizvodili automobili sa značkama Audija, Suzukija, Mercedesa...

Hrvatska se od tih zemalja naizgled u ničemu ne razlikuje. Baš kao i one i mi smo bivša komunistička zemlja, štoviše, s većinom njih do prije 20-ak godina bili smo u istoj državi. Sa Slovenijom i Mađarskom danas nas povezuje članstvo u Europskoj uniji. Stoga se logično nameće pitanje - zašto su oni mogli, a mi ne? I hoće li se to ikada promijeniti?

Odlučili smo za mišljenje pitati vas, naše čitatelje, u novoj VL inicijativi. Što vi mislite o ovom problemu? Hoće li Hrvatska ikada masovno proizvoditi automobile i zašto to dosad nije činila? Ostavljajte svoje komentare, komentirajte na Twitteru uz hashtag #VLinicijativa, komentirajte ispod ove teme na našem Facebooku ili napišite svoj prijedlog na samoj VL inicijativi. Najsuvislije i najzanimljivije prijedloge objavit ćemo u drugom članku, a u trećem ćemo pitati stručnjake za njihovo mišljenje o ovoj temi. Sudjelujte i u drugim VL Inicijativama.

Komentara 59

IS
istri
14:07 09.02.2015.

dugim jezikom se ne grade automobili. mi imamo pametnijeg posla. cakule --cakule i samo cakule.

Avatar Milokliz
Milokliz
14:03 09.02.2015.

Tko će radit'... Dajte bolje sise i guzice. I partizane i usraše.

SN
sa-nja
14:19 09.02.2015.

Da se moze zivjeti samo od turizma i usluga onda bi Spanjolska, Grcka i Portugal bile medju najbogatijim drzavama u EU. Tecaj kune i nesposobne politicke elite su unistili hrvatsku industriju koja je bila jako razvijena u bivsoj drzavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije