Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vozačka kultura

Za polijevanje pješaka Britancima do 42.000 kn kazne - evo kako je kod nas

špricanje
Foto: Thinkstock
28.01.2018.
u 10:50

Visoka kazna nije propisana samo zbog pješaka nego i stoga što vozač ne može znati što je ispod vode na kolniku, pa riskira prometnu nezgodu

Projurite li automobilom kroz lokvu vode na prometnici i još prljavom vodom zalijete pješaka na nogostupu, u Velikoj Britaniji prijeti vam kazna do 42.000 kuna! Na prvi pogled ovo zvuči apsurdno. Ali, samo na prvi pogled. Pješak zaliven vodom koja je s kolnika pokupila i masnoću te prljavštinu sigurno bi bio zadovoljan da se nemarnog vozača strogo kazni.

No, nisu Britanci samo zbog pješaka predvidjeli ovakvu kaznu. Vozač koji projuri kroz lokvu vode ignorira činjenicu da ne zna što se krije ispod te vode. Možda oštećen kolnik, neravnina ili rupa zbog koje će izgubiti kontrolu nad automobilom i prouzročiti nesreću. Također, aquaplaning odnosno situacija kad guma vozila zbog vode gubi kontakt s cestom nije rijetkost. Rezultat također može biti gubitak kontrole nad vozilom i prometna nezgoda.

Stoga, posve je razumljivo svrstavanje ovog djela u radnje koje valja kazniti. Sam iznos, pak, jasniji je uzme li se u obzir viši standard Britanaca, u odnosu na naš. U Hrvatskoj - potvrdili su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova - vozač ipak neće biti kažnjen za jurnjavu kroz lokvu vode i polijevanje pješaka jer, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, takvo ponašanje ne predstavlja prekršaj. Osim, naravno, ako prouzroči nezgodu.

- Pozivamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Neka uvažavaju druge sudionike u prometu, osobito najranjivije te se prema svima odnose obzirno, tolerantno i odgovorno, kako to nalaže opća prometna kultura - kažu iz MUP-a.

Pogledajte kakve skupocjene automobile voze hrvatski nogometaši:

špricanje
1/2

Komentara 7

BS
@bserver
12:30 28.01.2018.

ovo je još jedan primjer idiotizma i bezobzirnosti u sustavu vlasti. Umjesto kazne vlasniku kolnika, koji je dužan održavati kolnik, što implicira da je izgrađen prema uzusima struke (s nagibom za otjecanje oborina) država kažnjava korisnika!? Još nude "objašnjenje" kako vozač ne zna šta ispod vodene bare pa se valja očekuje da budu vidoviti? Za nevjerovat!

BE
Bel
11:27 28.01.2018.

Kod nas je takvo sto nemoguce jer su nase prometnice u takvom stanju da na svakih par sto metara imas lokve i aquaplaning. Prema tome, nasi auti se uopce ne bi za vrijeme kise mogli kretati. I to ne samo zbog pjesaka, nego i zbog vozila.

BR
brzzzy
16:18 28.01.2018.

Koja idiotarija... Pa vozačima nije dužnost niti obaveza da krpaju asvaltiraju ceste da vbi izbjegli zadržavanje vode na kolniku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije