Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTI IZ UNOSA

Za Njemačku znamo da nam je prvi izbor, ali iz kojih još zemalja stižu naši rabljeni auti


Zagreb: Jutro na sajamu automobila na Jakuševcu
Igor Soban/PIXSELL
28.10.2021.
u 10:10

Njemačka s udjelom od gotovo 50 posto i dalje ostaje prvi izbor hrvatskih građana. Iako cijena rabljenih automobila tamo zna biti i povoljnija u odnosu na Njemačku, na Belgiju odlazi tek šestina ukupnog uvoza

Građani za rabljenim automobilima posežu i u zemljama koje, uz bolji standard od našega, imaju i razvijenu automobilsku industriju. Argumente pronalaze u naglom gubitku vrijednosti novog automobila u prvim mjesecima njegova korištenja te u mogućnosti da za približno isti iznos koji valja dati za novi automobil, na tržištu rabljenih vozila nađu za broj veći i opremljeniji model. Razumljivo je stoga da u Hrvatskoj sve više potencijalnih kupaca pogledava na nekoliko godina stare automobile iz Njemačke i Belgije.

Upravo iz te dvije europske države u Hrvatsku pristiže najviše rabljenih automobila. Istraživanje platforme carVertical obuhvatilo je rabljene automobile uvezene tijekom posljednje dvije godine koji su provjereni putem navedene platforme. Za potrebe istraživanja, analizirano je više tisuća izvješća o povijesti automobila. Istraživanje je pokazalo da u kontekstu uvoza rabljenih automobila Njemačka, s udjelom od gotovo 50 posto, i dalje ostaje prvi izbor hrvatskih građana. Iako cijena rabljenih automobila tamo zna biti i povoljnija u odnosu na Njemačku, na Belgiju odlazi šestina ukupnog uvoza (nešto više od 16%), pa je to druga zemlja iz koje se u Hrvatsku unose rabljeni automobili.

S 8,9 posto Francuska je Hrvatima treći izvor rabljenih vozila, a popis pet zemalja iz kojih se na naše tržište najviše unose rabljeni automobili zaključuju Italija (6%) i Sjedinjene Američke Države (5,8%). No, automobile unosimo i iz drugih država, pa je tako kao šestu na popisu zemalja iz kojih u Hrvatsku pristižu rabljeni automobili carVertical izdvojio Nizozemsku. U top 10 još su Slovenija, Austrija, Španjolska i Češka. Slijede Danska, Bjelorusija, Poljska, Luksemburg i Srbija.

Video – Počela je sezona zamagljenih stakala u automobilima: Pogledajte kako ih brzo i jednostavno odmagliti!

Komentara 2

ZB
Zoki-Bijela
12:14 28.10.2021.

Sta kaze Penelopea na ovo

PO
poluprovokator
12:08 28.10.2021.

Pošto se novi auti čekaju i preko godinu dana sada se može svašta prodati i to po znatno višoj cijeni. Ako je auto vani znatno povoljniji tada postoji i razlog- puno kilometara ili je bio znatno ostecen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije