Naslovnica Auti

VW planira prodati dio imovine ako troškovi eko-skandala budu preveliki

Volkswagen je ovoga tjedna osigurao 20 milijardi eura vrijedan mostni kredit od 13 banaka, koji planira refinancirati izdavanjem obveznica u nekoliko sljedećih mjeseci
04. prosinca 2015. u 10:10 1 komentara 353 prikaza
volkswagen
Foto: Reuters/PIXSELL

Banke će Volkswagenu dati 20 milijardi eura mostnog kredita, a ako će imati problema s otplatom, mogao bi prodati dio svoje imovine, doznaje Reuters od izvora upoznatih sa situacijom u toj njemačkoj automobilskoj kompaniji. 

Najveći europski proizvođač vozila pod pritiskom je da ojača svoje financije u očekivanju da će biti prisiljen platiti na desetke milijardi eura kako bi pokrio kazne, tužbe i popravke vozila nakon što su priznali da softver u njihovim dizelskim vozilima omogućuje varanje na eko-tekstovima. 
Najveći skandal u 78-godišnjoj povijesti te njemačke kompanije prisililo je, uz ostalo, na ostavku dugogodišnjeg predsjednika uprave i izbrisao milijarde eura tržišne vrijednosti VW-a, zbog čega su krediti toj tvrtki postali skuplji.

Volkswagen je ovoga tjedna osigurao 20 milijardi eura vrijedan mostni kredit od 13 banaka, koji planira refinancirati izdavanjem obveznica u nekoliko sljedećih mjeseci, kazali su izvori Reutersu. Kazali su i kako je VW,  ako ne pronađe druge izvore financiranja, spreman prodati dio svoje imovine koja vrijedi znatno više od tog kredita od 20 milijardi eura. 

Investicijske banke su ideje kompanije o načinima prikupljanja svježeg kapitala ocijenile teško provedivima prije nego što bude jasnije koliko će iznositi troškovi kompanije zbog kazni u vezi varanja na eko-testovima. Špekulira se kako bi se na popisu imovine za prodaju mogli naći dijelovi MAN-a koji nisu usko vezani uz kamionski prijevoz, dok je manje vjerojatna prodaja elitnih dijelova koncerna VW-a poput Audija ili  Porschea. 

>> Audi A8 Vrhovnog suda prodaje se za 43.600 kuna

VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas