Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTO LEGENDA

VW Golf slavi 45. rođendan, a ovaj detalj sigurno niste znali

VW Golf
Foto: Volkswagen
1/3
29.03.2019.
u 13:34

Kroz svojih sedam generacija Golf je uvelike utjecao na marku Volkswagen, ali i na Volkswagen grupaciju u cjelini. U konačnici, Golf nosi velik dio zasluga za razvoj Volkswagena u jednog od najvažnijih proizvođača automobila u svijetu

Golf, najuspješniji europski automobil, danas slavi 45. rođendan. Volkswagenova tvornica u Wolfsburgu 29. ožujka 1974. službeno je započela proizvodnju automobila koji je kasnije postao bestseller ovog proizvođača.

No tada nitko nije ni pomišljao da bi Golf mogao dosegnuti broj od više od 35 milijuna primjeraka prodanih diljem svijeta, a jednako nevjerojatno djelovala je i ideja da bi kao model Golf mogao trajati tako dugo. Danas se, čisto matematički, svaku 41 sekundu, svakoga dana bez prekida od početka proizvodnje prije 45 godina, negdje u svijetu naruči po jedan Golf. To je prosjek od oko 780.000 vozila godišnje.

Pogledajte video Golfa prve generacije u akciji:

Kroz svojih sedam generacija Golf je uvelike utjecao na marku Volkswagen, ali i na Volkswagen grupaciju u cjelini. U konačnici, Golf nosi velik dio zasluga za razvoj Volkswagena u jednog od najvažnijih proizvođača automobila u svijetu. Njihovi su zaposlenici 1974. godine stajali pred izazovom kako se prebaciti s proizvodnje Bube na proizvodnju Golfa.

Danas u tvornici u Wolfsburgu, uz klasičan Golf, proizvode i e-Golf, Golf GTE, Golf Sportsvan, kao i još tri druga modela.

VIDEO Pogledajte neke od najgorih parkiranih auta na hrvatskim cestama

Ključne riječi

Komentara 7

SK
Skviki
15:18 29.03.2019.

Kad se sjetim tih dana, srce mi zaigra. Dođem po svoj VW 1600 volkswagenov servis i vidim auto transporter koji ulazi sa tri auta meni nepoznate građe. Pitam gazdu s kojim sam razgovaral, kakav je to auto, a on meni: pa Golf. Pitam dali se može napraviti probna vožnja, a on meni: Moraš se strpit dok ih ne skinemo. Nema problema i ja nakon istovara napravim probnu vožnju. Poslje te iste ga pitam dali je koji za prodaju a on meni, jedan je a druga dva su za probne vožnje novih kupaca. Izaberem žutog (radi kčerke) i drugi dan sam vlasnik prvog privatno registriranog Golfa u Stuttgart-u.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
15:52 29.03.2019.

A tek sarajevski Golf (TAS). San svakog stanovnika bivše Juge.

Avatar pendreck
pendreck
13:54 29.03.2019.

Golf je spasio Volkswagen od stecaja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije