Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKIRANJE AUTA

VW dvije godine pokušavao sakriti veliku sigurnosnu manu

VW
Foto: Uli Deck/DPA/Pixsell
17.08.2015.
u 09:42

Nedostatak na vozilima otkriven je 2012. godine, ali su proizvođači pokušali spriječiti autore da objave istraživanje

Tisuće automobila niza proizvođača godinama su bile u opasnosti od elektroničke krađe, stoji u istraživanju čiju je objavu Volkswagen dvije godine pokušao spriječiti na sudovima, piše Bloomberg. Nedostatak na vozilima otkriven je 2012. godine, ali su proizvođači pokušali spriječiti autore da objave istraživanje. Taj dokument prošli je tjedan predstavljen na sigurnosnoj konferenciji USENIX u Washingtonu.

Autori u radu navode kako zlonamjerni hakeri iskorištavaju slabost kriptografskog i autorizacijskog protokola u transponderima Megamos kako bi ukrali luksuzna vozila. Transponderi se nalaze u ključevima i omogućuju pokretanje automobila. Kad se ključ stavi u bravu i okrene, autoračunalo transponderu šalje radijski signal, a ako transponder ne "odgovori" odgovarajućim kodom, imobilizator neće dopustiti pokretanje automobila. Megamos je jedan od najraširenijih transpondera, koji se nalaze u ključu i omogućuju, a koriste ga Volkswagenove luksuzne marke kao što su Audi, Porsche, Bentley i Lamborghini, kao i neki modeli Fiata, Honde, Volva i Maseratija.

- Volkswagen tehnološki osvježava elektroničke i mehaničke sigurnosne mjere i također nudi inovativne tehnologije u tom sektoru - rekao je glasnogovornik VW-a. Dodao je da je zaštita od krađe osigurana čak i kod starijih modela jer kriminalci moraju imati pristup signalu iz ključa kako bi hakirali imobilizator.

- Sadašnji modeli, uključujući Passat i Golf, uopće ne dopuštaju ovu vrstu napada - rekao je.

>> Čak 87,5 posto ukradenih auta starije je od pet godina

Komentara 7

Avatar nijeminišta
nijeminišta
10:44 17.08.2015.

ajme koja zbrčka od članka - tu nije baš ništa jasno... kako su to ljudi iz wv godinam mogli spriječavati novinare da objave te podatke? u čemu je uopće problem sa sigurnošću? kako to popraviti? - ukratko - članka je totalno bez veze...

BR
brčko
11:32 17.08.2015.

Jel to vrijedi i za moj golf II? :-)

Avatar mrzlica
mrzlica
13:29 17.08.2015.

je li autoru ovog clanka jasno sto je htio reci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije